Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Meta Açıklama Nedir? Nasıl Yazılmalıdır?

Meta Açıklamalar SEO Performansında Etkili mi?

SEO’ya giriş yaparken önemle üzerinde durulması gereken konulardan biri, meta açıklamasıdır. Biliyorsunuz bir önceki yazımda SEO’ya uygun başlık yazımından bahsetmiştim. En az başlık kadar önemli olan ve arama ekranındaki kullanıcıların web sitesini ziyaret etmesinde etkili olan meta description’ın da belirli özelliklere sahip olması gerekiyor.

SEO dostu meta açıklamasının anahtar kelime sorgusuyla ilgili detaylı yanıt vermesi ve kullanıcıların ihtiyacını karşılaması önemli. Bu yüzden meta açıklamasını optimize etmek, site içi SEO çalışmalarının başarısı için de gerekli. Meta açıklama nedir, meta açıklaması nasıl olmalıdır konularından bahsedeceğim bu makaleyi, SEO’ya giriş yapmak üzere olan tüm web site sahipleri ve SEO uzmanları için detaylı bir şekilde yazacağım. Faydalı olmasını umut ederim. 

 

Meta Açıklama Nedir?

Meta description (meta açıklaması), bir web sayfasının kısa bir özetini oluşturan HTML öğesidir. Meta description, kullanıcıya web sayfasındaki içerikle ilgili bilgi veren SERP’in arama snippet’inin bir parçasıdır. 

Aranan kelime, meta açıklamasında yer alıyorsa Google bu kelimeyi bold olarak kullanıcılara sunmaktadır. Yukarıdaki meta açıklaması örneğinde de anahtar kelime, meta açıklamasında vurgulanmıştır. Yani meta açıklaması hem Google sıralamasının iyileştirilmesi hem de web sitesine organik trafik çekilmesi açısından çok önemlidir. Meta description HTML kodunda;

<meta name="description" content="Türkiye’nin en iyi SEO ve dijital pazarlama kursu SEO Akademi, 20+ branşta SEO ve dijital pazarlama eğitimleri, alanında uzman ve ünlü eğitmenler, MEB onaylı sertifika, Avrupa standartlarında programlar, uygulamalı eğitimlerle öğrenme garantili SEO kursları."/> şeklinde görünmektedir.

Meta Açıklama Nasıl Yazılmalıdır?

Meta açıklama nedir ve meta description neden önemlidir, sorularını örneklerle açıkladığımıza göre şimdi meta açıklama nasıl yazılmalıdır konusuna gelebiliriz. Başarılı bir meta açıklaması yazmak, Google’daki görünürlüğünüzü iyileştirir. Bu yüzden meta description oluştururken tüm kriterleri göz önüne almak gerekir. SEO dostu meta açıklaması oluştururken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabilirim:

1-Meta Açıklamasının Uzunluğu: Meta açıklamasının uzunluğu için kesin bir aralık yok. Vermek istediğiniz mesaja göre istediğiniz uzunlukta tercih edebilirsiniz. Ancak Google, snippet’leri maksimum 155-160 karakter olarak sınırlandırır. Bu yüzden cümlelerinizin kesilmemesini istiyorsanız ortalama 150-160 karakterlik meta açıklamaları oluşturmanız yeterli olur. 

2-Harekte Geçirici Bir Mesaj: Meta description’ın kullanıcıları web sitenize tıklamaya yönelttiğine, meta açıklama nedir başlığında değinmiştik. Dolayısıyla sıkıcı, okunması zor veya çok fazla teknik bilgi içeren meta açıklamaları yazmak, kullanıcıların web sitenizi tıklama oranını düşürebilir.

Yukarıdaki meta açıklaması örneğini dikkatle inceleyin. Müzik kursu arayan kullanıcılara yönelik oluşturulan meta açıklamasında; farklı branşlar, en çok tercih edilen kurs, genç ve çocuk kursları, teknik eğitimler gibi detaylar belirtilerek kişilerin merak edebileceği tüm detaylara yer verilmiştir.

3-Anahtar Kelime: Web sitenizle en alakalı anahtar kelimeye meta açıklamasında yer verdiğinizde Google, bu kelimeyi arayan kullanıcılara sizin sitenizi sunacaktır. Örneğin, bir veteriner olarak hizmet veriyorsanız sitenizle en alakalı anahtar kelime olan “veteriner kliniği”ni web sitenizin meta açıklamasına eklemeniz gerekmektedir.

4-Ürün/Hizmet Özellikleri: Web site açıklaması nasıl olmalı diyen danışanlarıma, meta descriptionda özellik belirtmelerini öneriyorum. Satış yaptığınız bir web sayfanız varsa ilgili sayfanın meta description’ında ürünün/ hizmetin en önemli özelliklerine değinmeniz, kullanıcılarda web sitenize tıklama ihtiyacı oluşturur. Örneğin, bir otelin web sitesindeki meta açıklamasında;

“Uygun fiyatlar, deniz manzaralı odalar, balayı çiftlerine özel ikramlar, a la carte restoran…” gibi kriterler sıralanabilir.

5-Özgünlük: Web sitenizin her sayfasında meta description aynıysa bu, hem Google hem de kullanıcılar için olumsuz bir deneyim oluşturur. Potansiyel ziyaretçilerinizin gözünde güvenilir olmayan bir imaj bırakmamak için her sayfa için ayrı ayrı ve özgün meta açıklamaları yapmak gerekir. Eğer yazacak bir SEO dostu meta açıklaması bulamıyorsanız boş bırakabilirsiniz. Bu durumda Google, aranan anahtar kelime üzerine web sitenizdeki bir cümleyi alıntılayıp kullanıcılara sunacaktır.

Meta Açıklamalarında Hedef Hem Google Hem Ziyaretçi

SEO uyumlu title’da hedefinizin kişiler olduğunu söylemiştim. Ancak meta açıklamalarında amacınız hem kullanıcıların ilgisini çekmek hem de Google’ın belirlediği standartlara uymak. Bu yüzden web site açıklaması nasıl olmalı diyen okurlarımın anlaşılır, kısa, açıklayıcı, anahtar kelimeli ve özgün meta açıklaması yazmalarını öneriyorum.

Şimdi ilk olarak sektörünüz, iş alanınız ve web sitenizin hedef kitlesiyle ilgili bir anahtar kelime araştırması yapın. Anahtar kelimenizi odağa alıp hizmetinizle ilgili öne çıkarmak istediğiniz özellikleri sıralamaya başlayın. Meta description ne kadar kusursuz olursa organik trafiğinizin o kadar artacağını unutmayın.

[widget-136]

Yorum Yap