Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

SEO Uyumlu URL Nasıl Belirlenir?

Adım Adım SEO Uyumlu Url Adresi Oluşturma Rehberi

Bir web sayfasına girmek için tarayıcıya yazılan adrese, URL diyoruz. URL’lere bağlantı veya link de denir. Tüm web siteleri aynı URL yapısını kullanmaz. Çünkü URL’ler, web sitesinin amacına göre değişiklik gösterebilir. URL’lerin kullanıcı ve web sayfası arasındaki bağlantı olduğunu düşünürsek SEO uyumlu URL yapısının, organik trafik çekme açısından ne derece önemli olduğu daha kolay anlaşılır.

SEO çalışmalarının henüz başındayken SEO uyumlu URL yapımının anlatılmasının sebebi de aslında budur. Sizi kullanıcılar tarafından daha kolay hatırlanır yapacak, Google’da öne çıkmanızı sağlayacak bir URL adresi, SEO çalışmalarınızın önemli bir parçası olacaktır. Şimdi gelin, SEO uyumlu URL adresinin nasıl oluşturulduğuna ve SEO açısından işlevine birlikte değinelim.

SEO Uyumlu URL Yapısı Neden Önemlidir?

SEO uyumlu URL yapısı, kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek ve arama motoru sıralamalarını yükseltmek için önemlidir. SEO dostu URL’ler, hedef sayfanın içeriği ve site hiyerarşisi hakkında net bir fikir vererek kullanıcıların ve arama motorlarının ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanır. Yani SEO uyumlu URL yapısının en önemli avantajı, içeriğin bulunmasını, okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. 

SEO uyumlu URL adresinin önem kazandığı diğer bir durum ise arama motoru örümceklerinin web sayfalarını tararken dikkate aldıkları ilk yerin URL adresleri olmasıdır. Bu yüzden SEO uyumlu olarak oluşturulan ve odak anahtar kelimeyi kullanan URL’lerin kullanıcıların karşısına çıkma olasılığı daha yüksektir.

SEO Uyumlu URL Adresi Nasıl Oluşturulur?

Hem kullanıcıların hem de Google’ın sizi daha iyi bir şekilde anlamlandırmasını sağlayacak SEO uyumlu URL’ler, web sitenizin sıralamasını iyileştirmektedir. Ayrıca ilgili anahtar kelimeyle yapılan aramalarda sizi üst sıralarda çıkararak ziyaretçilerde daha güvenilir bir imaj bırakmanızı sağlamaktadır. Şimdi adım adım SEO uyumlu link yapımına bakalım.

  • SEO URL’nizi Özelleştirin

SEO uyumlu URL’nin içeriğinizle ilgili bilgi veriyor olması gerek. Bu yüzden web sitenizin amacı doğrultusunda belirlediğiniz bir anahtar kelimeyi kullanarak URL’nizi özgünleştirin.

  • Kendi Alanınızın Dışına Çıkmayın

SEO uyumlu URL yapısı oluştururken yalnızca kendi iş alanınızla ilgili anahtar kelimelere yoğunlaşın. Sırf araması fazla diye ya da sizin sıralamanızı iyileştirecek diye sizinle ilgisi olmayan anahtar kelimelere başvurmanız, spam olarak değerlendirilir. 

  • Uzun ve Karışık URL’ler Kullanmayın

SEO uyumlu URL’de esas amaç, URL adresinin kullanıcılar tarafından kolay okunabilen, daha az dikkat dağıtan bir formatının olması. Dolayısıyla SEO URL’nizi amacınızla doğru orantılı olacak şekilde kısa ve öz tutun.

  • URL’nizde Rakam Kullanmayın

SEO uyumlu URL adresi oluştururken rakamlar ve özel karakterler kullanmayın. Çünkü özel karakterler ve semboller bozuk bağlantıya neden olabilir ve sizi Google’da güvenilmez linkler arasına kaydırabilir. Ayı şekilde virgül, noktalı virgül, yüzde işareti vs. semboller de kullanıcıların web sitenizi okumasını zorlaştırır. İhtiyaç duyuyorsanız SEO uyumlu URL’nizde tire kullanmayı deneyin.

  • Bağlaç Kullanmayın

Arama motorları ve, ile, veya, ya da gibi ifadeleri görmezden gelir ya da filtreler. Bu yüzden SEO uyumlu URL adresi oluştururken bu ifadelerden kaçınmak gerekir. SEO uyumlu link yapımında temel kıstas; kısa, anlaşılır ve anahtar kelimeli bir adres oluşturmaktır.

  • Büyük Harf Kullanmaktan Kaçının

SEO URL’lerdeki büyük harfler 404’e düşmenize neden olabilir. Çünkü URL’ler büyük ve küçük harfe duyarlıdır. Dolayısıyla SEO dostu URL’ler oluşturulurken küçük harfler kullanılmalıdır.

SEO Uyumlu URL Yapısını Oluştururken Dikkatli Olun!

Sitenizin bir nevi kimliği sayılan URL yapısını planlarken ilk olarak kendinize bir hedef belirleyin. Kafa karıştıran, alakasız, uzun ve anahtar kelimesiz URL yapılarınızı, sayfadaki içeriği açıklayıcı bir şekilde anlatabilecek ve kullanıcı deneyimi iyileştirebilecek SEO uyumlu URL’ler ile değiştirin. Bir URL'yi her düzenlediğinizde veya değiştirdiğinizde, bir 301 yönlendirmesi ekleyin, böylece biri eski URL'yi tıkladığında otomatik olarak yeni SEO uyumlu URL yapısını ziyaret etsin.

Çoğu URL, varsayılan URL’yi belirlerken otomatik olarak sayfayı veya gönderi başlığını kullanır ancak bazen başlık, URL için gereksiz yere uzun bir karakter dizisi olabilir. URL ne kadar kısa olursa o kadar iyidir. Kullanıcılar için zor olan, göz yoran ve kalitesiz görünen her türlü bileşeni, URL’nizden uzak tutun.

[widget-136]

Yorum Yap