- Konu Başlıkları
- Yapılandırılmış Veriler ile İlk Sıra Olasılığınızı Arttırın!
- Yapılandırılmış Veri Neden Önemli, Web Sayfalarınızda Neden Kullanmalısınız?
- Yapılandırılmış Veriler İçin İçerik Şemaları Kullanabilirsiniz! – Schema.org ile Tanışın!
Yapılandırılmış Veriler ile İlk Sıra Olasılığınızı Arttırın!
İçerik, yalnızca bir blog gönderisinden veya bir açılış sayfasından daha fazlasıdır. Her şeyden önce, bunun birçok türü vardır: ürün açıklamalarından yaklaşan etkinliklerin duyurularına ve iş ilanlarına kadar internet siteniz için pek çok farklı web sayfası hazırlamanız gerekir. Bazen bir arama motorunun ne tür içerik sergilemek istediğinizi belirlemesi o kadar kolay bir iş değildir. Bu nedenle, yapılandırılmış veri kullanmak, Google botlarının bu görevi başarıyla tamamlamasına yardımcı olmanın temel adımıdır.
Yapılandırılmış veri nedir? Bu soruya basitçe yanıt vermem gerekirse Yapılandırılmış veriler, bir sayfadaki bilgileri açıklayan birleşik bir koddur. Diyelim ki ürün listelemeleri olan bir web siteniz var. Bu durumda, yapılandırılmış veri işaretleme, arama motorlarını bir ürün açıklamasına, fiyata, ürünlerin bulunabilirliğine, kullanıcı incelemelerine ve derecelendirmelere yönlendirecektir. Planlanmış bir etkinlik olması durumunda tarih, mekan, program, bilet fiyatları ve diğer detayları belirtebilirsiniz. Her içerik türünün kendi bireysel öğeleri vardır.
Bir sayfayı işaretlemek için HTML koduna özel nitelikler eklemeniz gerekir. Kullanıcıların ekranlarında görebilecekleri HTML etiketlerinin içeriklerinden farklı olarak, yapılandırılmış veriler kullanıcıların gözlerinden gizlenir. Ancak, arama motorları biçimlendirme dilini anlayabilir ve sayfa öğelerini kolayca tanıyabilir, içeriği doğru şekilde yorumlayabilir ve SERP'lerde sayfa, ürün ve şirket hakkında ek bilgiler görüntüleyebilir.
Yapılandırılmış Veri Neden Önemli, Web Sayfalarınızda Neden Kullanmalısınız?
Yapılandırılmış veri kullanmak arama motorlarının içeriği daha iyi anlamasına yardımcı olur ve sitenizi arama sonuçlarında öne çıkarır. Ancak tek faydası bununla sınırlı değildir. Bunun yanına kesinlikle aşağıda hususları da eklemeliyim:
-
Yapılandırılmış veriler, içeriği arama motorları için düzenler. Google botları içeriği daha doğru analiz eder.
-
Yapılandırılmış veriler, sayfanın sesli aramaya ayarlanmasına yardımcı olur. Sayfada ne tür içerik yer alıyorsa Google Asistan bu içeriği "haberleri göster", "soruyu yanıtla", "yemek tarifi bul" gibi sesli sorgular için görüntüler.
-
Yapılandırılmış veriler, bir web sitesinin SERP'lerde öne çıkmasına yardımcı olur.
-
Başlık ve açıklama dışında ek bilgiler içeren arama sonuçlarına snippet adı verilir. Bir resim, puan, fiyat vb. içerebilen bu genişletilmiş sonuçlar, standart sonuçlara kıyasla daha dikkat çekicidir ve daha fazla tıklamaya yol açar. Yapılandırılmış veriler öne çıkan snippet’larda yer almanızı sağlayabilir.
-
Google istatistikleri yapılandırılmış veri kullanmanın tıklama oranını %51 arttırdığını göstermektedir.
-
Yapılandırılmış veriler, snippet'i sosyal medyada daha çekici hale getirir.
-
Yapılandırılmış veriler sayesinde zengin snippet’lar bir derecelendirme, bir SSS bölümü, bir arama çubuğu, yemek tarifleri için kalori, kitap yazarı ve diğer birçok özelliği görüntüleyebilir.
Yapılandırılmış Veriler İçin İçerik Şemaları Kullanabilirsiniz! – Schema.org ile Tanışın!
İçerik şemaları; yapılandırmış veriler için kullanabileceğiniz ve hem Google’ın hem de kullanıcıların içeriklerinizi daha iyi anlamasını sağlayan araçlardır. İçerik şeması kavramı ve schema.org hayatımıza girmeden önce SEO uzmanları yapılandırılmış veriler için kod yazmak zorundaydılar ve bu bazen yanlış uygulamalara dönüşebiliyordu.
Artık SEO uzmanları, JSON-LD (schema.org tarafından kabul edilen kodlardan biri) kullanarak şema etiketlerini düzenleyebilir. Kullanımı oldukça kolaydır ve tüm yapmanız gereken - bilgi eklemenin yanı sıra- onu geliştiricilere göndermek veya HTML'ye veya Google Etiket Yöneticisine kendiniz eklemektir.
Schema.org'un harika bir yardımcı programı “organizasyon” işaretlemesidir. Bununla, Google'ın şirketinizin tüm verilerini tanımlamasına ve bilgi grafiğinde görüntülemesine yardımcı olabilirsiniz. Bir logo, iletişim bilgileri, çalışma saatleri (eğer fiziksel bir işletmeyse) belirtmek ve sosyal medya kanallarınıza bağlantı vermek gibi işlemleri kolayca yapabilirsiniz.
[widget-136]