Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

WebP Görseller Kullanarak SEO Performansınızı İyileştirmeniz Mümkün!

WebP Resim Nedir? Nasıl Kullanılır?

SEO açısından kritik bir öneme sahip olan WebP görseller için üstün bir sıkıştırma sağlayan görüntü biçmi. Biliyorsunuz görsellerin dosya boyutunun yüksek olması, site hızını yavaşlatıyor. Bu durum da web sitenin Google’da daha aşağı sıralara düşmesine neden oluyor. Özetlemek gerekirse WebP, büyük boyutlu dosyaların görüntü kalitesini alıyor ancak daha küçük resimler oluşturuyor.

Google Chrome, Opera ve Firefox gibi en büyük arama motorlarının tamamı WebP formatını destekler, ayrıca WebP görüntülerin son dönemlerde daha da yaygınlaşması, Photoshop gibi uygulamaların da görüntü düzenleme araçlarında WebP formatına yer vermesini sağlamıştır. Peki, WebP görseller hangi açılardan avantaj sağlıyor ve nasıl oluşturuluyor?

WebP Görsellerin SEO Açısından Önemi Nedir?

Yüksek kaliteli ancak düşük boyutlu WebP görseller, sitenizin hızlı bir şekilde açılmasını ve kullanıcılara mükemmele yakın görüntüler sunmanızı sağlar. Başta Google olmak üzere, arama motorlarının tamamı, daha hızlı yüklenen sitelere, sıralamalarında öncelik verir. Dolayısıyla site hızlı güçlü olan her site, Google’ın mantığında önceliklidir. İşte WebP formatı da düşük boyutlu resim sunabilmek için resmin kalitesi düşüren formatların tam tersi olarak yüksek kaliteli ve çözünürlüklü ancak düşük boyutlu fotoğraflar sunarak dijital dünyada bir devrim yaratmıştır. Ortalama bir görüntüyü, WebP formatında kaydettiğinizde 500-600 KB alan kaplarken JPG formatında bu depolama için 3-3.5 MB alan gerekir. 

WebP Görüntüler Hangi Avantajları Sağlar?

WebP resim nedir, konusunu açıklığa kavuşturduktan sonra WebP görüntülerin web siteleri için faydalarına değinelim. Yükleme süresi ve kapladığı alan açısından diğer resim formatlarına kıyasla tasarruf etmenizi sağlayan WebP formatı, JPEG ve PNG gibi rakiplerine göre çok daha iyi sıkıştırma sağlar.

Normal görüntü formatlarını WebP'ye dönüştürürken kayıplı veya kayıpsız sıkıştırma yapmak istediğinize kendiniz karar verebilirsiniz. Kayıplı WebP sıkıştırmaları, görüntü çıktı kalitesini kontrol etmek için ayarlanabilen bir kalite indeksi ile bir görüntüyü kodlamak için tahmine dayalı kodlamayı kullanır. Kayıpsız WebP sıkıştırmaları, yeni pikselleri doğrudan yeniden oluşturmak için önceden görülen görüntü parçalarını kullanır, böylece görüntü kalitesinden ödün vermeden görüntü boyutunu sıkıştırır.

Daha küçük görüntü boyutları, orijinal görüntü kalitesinin çoğunu korur ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi için sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesine yardımcı olur.

WebP JPG Çevirme – Hangisi Daha İyi?

SEO uyumlu WebP mi yoksa jpg mi? JPG’ler PNG’lerden kalite olarak daha üstündür. Ancak JPG, WebP’ye çevrildiğinde dosya boyutunu 4’te 1 oranında küçülür. Yani, SEO açısından daha verimli bir görsel oluşur. WebP jpg çevirme işlemi yapmak isteyen kişiler için bir WebP görselinin boyutlarını da paylaşmak istiyorum. SEO uyumlu WebP, genişlik ve yükseklik için 14 bit kullanır, maksimum piksel boyutları ise 16383 x 16383'tür. Online-Convert ve CloudConvert gibi çevrim içi uygulamaları kullanarak WebP görsellerin formatını değiştirebilmeniz mümkün.

WebP Görüntüler SEO Dostu!

WebP görüntülerin yukarıda sıraladığımız tüm faydalarına ek olarak bir de GIF formatı gibi canlandırma desteği sunma avantajı bulunur. Animasyon desteği sunmayan JPG’lerin WebP karşısındaki bir yenilgisi de bu konudan kaynaklanır. WebP görselleri, animasyon halindeyken bile GIF veya APNG gibi dosya boyutlarından küçüktür.

Görüntü dosyalarınızın sıkıştırması ne kadar küçükse o kadar çok depolama alanınız var demektir. Depolama alanının olabildiğince tasarruflu şekilde doldurulmaması önemlidir. Çünkü web sitesinin iskeleti olan CMS, JavaScript, CSS ve veri tabanları da depoalama alanında saklanmaktadır.

[widget-136]

Yorum Yap