- Konu Başlıkları
- Amatör Müsünüz Yoksa Profesyonel Mi? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak...
- 1. Fotoğrafla Boş Zamanlarınızda Mı İlgileniyorsunuz? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak...
- 2. Plansız Mı Çalışıyorsunuz? – Profesyonel Fotoğrafçılık Nedir?
- 3. Diğer İşleriniz Daha Mı Önemli? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak Ne Demek?
- 4. Aylık Kazancınızı Nereden Sağlıyorsunuz? – Profesyonel Fotoğrafçı Nasıl Olunur?
- 5. Ekipman Alıyor Musunuz? – Profesyonel Fotoğrafçılık
- 6. Stüdyonuz Var mı? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak İçin Neler Yapmalı?
- 7. Kendinize Güveniniz Tam Mı? – Profesyonel Fotoğrafçı Nedir?
- 8. Pratiğiniz Az Mı? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak İçin Pratik Şart!
- 9. İş Alıyor Musunuz? – Profesyonel Fotoğrafçılık Nasıl Yapılır?
- 10. Çok Müşteriniz Mi Var? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak...
- Fotoğrafçılık Eğitimi Almaya Ne Dersiniz?
Amatör Müsünüz Yoksa Profesyonel Mi? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak...
Gelişen teknoloji ile birlikte dijital fotoğraf makinesi olan herkes kendini profesyonel ilan ediyor. Ancak profesyonel fotoğrafçı olmak sanıldığı kadar kolay değil. Böyle düşünenler amatörlükten kurtulamıyor. 20 senedir fotoğraf çeken, çekim hizmeti veren ve eğitmenlik yapan biri olarak ben bile kendime profesyonel fotoğrafçı demek istemiyorum.
Genellikle birkaç fotoğrafı övgü alan ve makinesi iyi olan fotoğrafçıların yaptığı bu yanlış sektörde iyi fotoğrafçı bulmayı zorlaştırıyor. Her meslekte olduğu gibi fotoğrafçılıkta da profesyonel fotoğrafçı olmak için belirli kriterleri sağlamanın önemli olduğunu bilmek gerekiyor. Yıllardır bu işi yapan biri olarak size fotoğrafçıların düştüğü yanlışlardan yola çıkarak profesyonelliğin gerektirdiklerini anlatacağım. Öz eleştirinizi yaparak profesyonel fotoğrafçı olup olmadığınızı böylece anlayabilirsiniz.
1. Fotoğrafla Boş Zamanlarınızda Mı İlgileniyorsunuz? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak...
Bu soruya cevabınız evet ise siz tam bir amatörsünüz. Profesyonel fotoğrafçılar fotoğrafla yatıp kalkar, 7/24 makineleri elinde olur ve anın peşinden koşar. Profesyonel fotoğrafçı olmak için işinizin sadece fotoğrafçılık olması gerekiyor. Aynı zamanda eğitimler almalı, seminerlere katılmalı, fotoğrafçı çevresi oluşturmalısınız.
2. Plansız Mı Çalışıyorsunuz? – Profesyonel Fotoğrafçılık Nedir?
Cevabınız yine evet ise profesyonel fotoğrafçı değilsiniz. Fotoğrafçılık yapıyorsanız aylık ve günlük planlarınız olmalı. Kendinize bir ajanda alarak geçmiş ve gelecek tüm çekimlerinizi yazmakla işe başlayabilirsiniz. Nerde, kimle çekim yapacağınızı bilmeden, kişiyi ve markayı tanımadan iyi bir fotoğrafçı olamazsınız.
3. Diğer İşleriniz Daha Mı Önemli? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak Ne Demek?
Fotoğrafçılığı geri plana atıyorsanız profesyonel değilsiniz. Profesyonel fotoğrafçı dediğimiz yeri geldiğinde kardeşinin düğününe bile gitmeyen, başkasının düğün çekimlerini yapan insandır. Fotoğrafçı fedakar olmalı ve fotoğrafçılığı her zaman ilk sırada tutmalıdır. Profesyonel fotoğrafçı olmak için her şeyi ikinci plana atmalısınız.
4. Aylık Kazancınızı Nereden Sağlıyorsunuz? – Profesyonel Fotoğrafçı Nasıl Olunur?
Gelirinizin tamamını fotoğrafçılıktan karşılamıyorsanız siz amatörsünüz. Profesyonel fotoğrafçı olmak demek mesleğinizin fotoğrafçılık olması demektir. Bu günümüzde yanlış anlaşıldığı için binlerce profesyonel fotoğrafçıyım diyenini görebilirsiniz. Siz bu yanlışa düşmeyin ve mesleğiniz ne ise o alanda uzmanlaşın.
5. Ekipman Alıyor Musunuz? – Profesyonel Fotoğrafçılık
Fotoğraf ekipmanlarına harcadığınız para da profesyonel fotoğrafçı olup olmadığınızı gösterir. Eğer tek bir makine ve tripod ile yıllarca çekim yapacaksanız bir adım dahi ilerleyemezsiniz. Ancak ekipmanlarınızı, lens ve objektiflerinizi çeşitli tutarsanız farklı çekim tekniklerini deneyeceğiniz için kendinizi geliştirmiş olursunuz.
6. Stüdyonuz Var mı? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak İçin Neler Yapmalı?
Profesyonel fotoğrafçı olup olmadığınızı anlamanızın en kolay yollarından biri de stüdyonuzun olup olmamasıdır. Stüdyonuz varsa ya da stüdyo açmayı düşünüyorsanız mesleğiniz zaten fotoğrafçılıktır. Ancak isterseniz 7/24 fotoğraf çekin, kendi stüdyonuzu açmayı düşünmüyorsanız kalıplarınızın dışına çıkamazsınız. Profesyonel fotoğrafçı olmak için kendi markanızı kurmalı ve büyütmelisiniz.
7. Kendinize Güveniniz Tam Mı? – Profesyonel Fotoğrafçı Nedir?
Profesyonel fotoğrafçılar olarak burnunuzun biraz havada olduğunu söylemek yanlış olmaz herhalde. Bunun nedeni diğer insanlardan farklı bakış açılarına sahip olmanız olabilir. Ancak fazla özgüven de kimi zaman zararlı olabilir. Aşırı özgüvenli olmaktansa kendinize olan güveninizi fotoğraf çalışmalarınız ile göstermeniz mantıklı olacaktır. Yoksa hep amatör kalırsınız.
8. Pratiğiniz Az Mı? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak İçin Pratik Şart!
Bu soruya cevabınız evet ise baştan amatör olduğunuzu kabul edeceksiniz. Profesyonel fotoğrafçı olmak için daha çok kürek çekmeniz gerekecek. Her fırsatta fotoğraf çekerek, ülkenizde ve dünyada farklı yerlerde çekimler yapmayı deneyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
9. İş Alıyor Musunuz? – Profesyonel Fotoğrafçılık Nasıl Yapılır?
Profesyonel fotoğrafçıysanız çalışma planınız olmalı demiştim. Çalışma planınızın olması için de iş bağlantıları yapıyor olmanız gerek. Eğer iş almak için çabalamıyorsanız profesyonel fotoğrafçı olmak için yeterli değilsiniz. Akrabalarla ve tanıdıklarla bu iş nereye kadar gidecek? Dolayısıyla iş kovalamalı, kendinizi pazarlamayı bilmelisiniz.
10. Çok Müşteriniz Mi Var? – Profesyonel Fotoğrafçı Olmak...
Çok müşteri ile profesyonel olunur mu bilinmez, bu yüzden elde edilen memnuniyet oranına bakılır. Hizmet fiyatlarınız düşükse elbette çok müşteriniz olur ancak ne kadar özenli ve iyi fotoğraf çektiğiniz tartışılır. Çok müşteriye değil kaliteye odaklanın, zamanla fiyatlarınızı yükseltin ve işinizi büyütün.
Fotoğrafçılık Eğitimi Almaya Ne Dersiniz?
Profesyonel fotoğrafçı olmak istiyorsanız özgün bir teknik geliştirin, fotoğrafçılık eğitimi alın, iletişim becerilerinizi artırın, mesleğinize saygı duyun ve her yerde fotoğraf çekin. Zaman ve verdiğiniz emek sizi profesyonelleştirecektir…
Benim önerim eğer kendinizi hızlıca geliştirmek istiyorsanız her zaman işin uzmanlarıyla yola çıkmanızdır. Bu sayede hemen hatalarınızı pekiştirme riskini ortadan kaldırır hem de kısa sürede hedeflerinizi gerçekleştirirsiniz.
[widget-130]