Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Teknik SEO Nedir? Teknik SEO Kriterleri Nelerdir?

Site İçi SEO Optimizasyonunun En Önemli Adımı: Teknik SEO Çalışmaları

SEO’ya uyumlu içerik yazmayı öğrendiniz. Meta etiketlerin önemini kavradınız. Şimdi sırada ne var? Google’ın kullanıcılarına nasıl hitap etmeniz gerektiğini biliyorsunuz peki, arama motorlarının sizi nasıl tarayacağını biliyor musunuz? İşte, teknik SEO tam olarak bu. Web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını artırmak için uygulamanız gereken teknikler…

Bir web sayfasının daha kolay ve hızlı taranmasını sağlayan, arama motorları için anlaşılır hale getiren tüm işlemler, teknik SEO’nun bir parçasıdır. Özetleyecek olursak teknik SEO optimizasyonu yaptıkça arama motorlarının sitenizi taramasına ve anlamasına yardımcı olursunuz. Şimdi teknik SEO nedir, teknik SEO kriterleri nelerdir ve teknik SEO nasıl uygulanır, konularını detaylıca inceleyelim.

Teknik SEO Nedir? Ne İşe Yarar?

Google, bir web sayfasını öne çıkarmak için kaliteli içerik, sayfa hızı ve anahtar kelime gibi pek çok kriteri değerlendirir. Buna ek olarak SEO yaparken arama motoru robotları da sayfalarınızın ne hakkında olduğuyla ilgili çalışmalar yürütür. İşte bu çalışmaların yürütüldüğü ve web sitesinin teknik yönlerinin geliştirdiği aşama, teknik SEO olarak adlandırılır. Teknik SEO’da başarılı olursanız bu, size iyileştirilmiş Google sıralaması olarak geri döner. 

Bir de site içi optimizasyonun bir parçası olan teknik SEO’nun tam tersi durumunu ele alalım. Teknik SEO yaparken hatalı bir adım uygularsanız arama motorlarının sizi tanımasına ve kullanıcıların sizi bulmasına engel olursunuz. 

Teknik SEO Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Teknik olarak kusursuz bir şekilde oluşturulmuş web sitesi hızlı, kaliteli ve kolay kullanımlı olduğu için arama motoru robotları tarafından kolaylıkla taranır. Peki, teknik açıdan kusursuzluk nasıl sağlanır?

  • Hızlı: Günümüzde mobil kullanıcıların yaklaşık %53’ünün 3 saniye içinde açılmayan sayfalardan ayrıldığını biliyor musunuz? İşte, bu çıkma oranı SEO çalışmalarında istenen başarılara ulaşılmasını engelleyen önemli bir etken. Dolayısıyla hız, teknik SEO’nun en önemli kriteri. Yani web siteniz yavaşsa insanlar daha hızlı yüklenen başka bir web sitesine geçer ve siz, potansiyel bir müşteri kaybedersiniz.

  • Taranabilir: Arama motorlarının web sitenizi taramak için robot kullandığına değinmiştik. Robotlar ise web sitenizdeki içerikleri anlamlandırmak için bağlantıları takip eder. Kusursuz bir teknik SEO uygulanarak oluşturulan dahili bağlantı yapısı, robotların web sitenizdeki en önemli içeriğin ne olduğunu anlamasını sağlar. Teknik SEO kriterlerinden biri olan arama motoru robotlarını yönlendirmenin ve belirli içerikleri taramalarını engellemenin farklı yolları da var. Robots.txt dosyasını kullanarak web sitenizdeki robotları yönlendirebilirsiniz. Bu sayede daha profesyonel ve başarılı bir teknik SEO yapmış olursunuz.

  • Sorunsuz: Kullanıcıları en az yavaş web siteleri kadar rahatsız edebilen bir diğer durum da bozuk ve kırık linklerin olmasıdır. İnsanlar bir 404 uyarısıyla karşılaştığında hiç düşünmeden o sayfadan çıkar ve farklı bir web sitesi aramaya başlar. Dolayısıyla ölü bağlantılar, kusursuz bir teknik SEO için önemli bir sorun haline gelir. 

  • Özgün: Aynı içeriğe veya aynı meta descriptiona sahip web sayfaları, arama motorlarının kafasını karıştırır. Şöyle düşünün, elinizde iki web sitesi var ve ikisinin de içerikleri aynı. Hangisini üst sıraya çıkarmanız gerektiğini nasıl anlarsınız? İşte, Google’da teknik SEO açısından sorun gördüğü bu iki web sitesi için kararsızlık yaşar. Böyle bir durumla karşılaşıldığında genellikle her iki içerik de düşük sıralamaya yerleşir. Tabi kanonik bağlantı diye bir çözümünüz var ancak bu konuya bir diğer yazımda, detaylı bir şekilde değineceğim.

  • Güvenli: Teknik SEO kriterlerine uyan bir web sitesi, güvenilir bir web sitesidir. Arama motoru kullanıcılarının tek kaygıları, verilerinin gizliliği ve güvenliğinden emin olamamalarıdır. Dolayısıyla teknik SEO’da kullanıcılara güvenilir bir ortam sunmak, esas amaçtır. HTTPS, tarayıcı ve site arasında gönderilen verilere kimsenin müdahale edememesini sağlar. Google, kullanıcılar için güvenliğin önemini kabul eder ve bu nedenle HTTPS'yi, sıralama ölçütü olarak alır. Tarayıcının sol tarafında bir kilit işareti çıkıyorsa web siteniz güvenli demektir. “Güvenli değil” ifadesi eyr alan bir web sitesiyle karşılaşıyorsanız site içi SEO optimizasyonunda geliştirilmesi gereken konular var demektir.

  • Yapılandırılmış Veriler: Site içi SEO optimizasyonunun bir parçası olarak yapılandırılmış veriler, web sitenizin ve içeriğinizin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlar. Yani, satmış olduğunuz ürünlerle ilgili arama motoruna bilgi verme fırsatı sunar. 

  • XML Site Haritası: Web sitenizin tüm sayfalarının listelendiği XML site haritası, kullanıcılar ve arama motorları için bir rehber görevi görür. Teknik SEO’da kusursuzluğun en önemli kriterlerinden biri olan site haritası, gönderiler, sayfalar, etiketler ve her sayfa için resim sayısı, değiştirilme tarihi gibi veriler içerir. Tüm içerikleri birbirine bağlayan profesyonel bir dahili bağlantı yapısı varsa XML site haritasına gerek yoktur.

Teknik SEO – SEO Çalışmalarınız Kusursuz Olsun

Teknik SEO nedir ve teknik SEO nasıl uygulanır, sorularınızı detaylı bir şekilde ele aldık. Şimdi kaliteli içeriklerinize ve özenle seçilmiş meta etiketlere, bir de kusursuz bir şekilde oluşturulmuş teknik SEO’yu ekleyebilirsiniz. İster bir SEO uzmanı olarak çalışmayı hedefleyin isterseniz web sitenizin SEO çalışmalarını yürütüyor olun, teknik SEO optimizasyonu sizin için her zaman en önemli konulardan biri olacak.

Dolayısıyla teknik SEO kriterlerinden bahsettiğim yazımın sizlere rehber olmasını umut ediyorum. Eğer teknik SEO nedir, daha detaylı olarak nasıl anlayabilirim diyorsanız SEO Akademi’de vermiş olduğum teknik SEO eğitimlerine katılabilirsiniz.

[widget-136]

Yorum Yap