Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Kopya İçerik Neden Kullanmamalısınız? – Google’ı Kandırmaya Çalışmayın!

Google Özgün ve Kaliteli İçeriği Ödüllendirir! – Kopya İçerik Kullanmaktan Kaçının!

Günümüzde bilgiye erişimin büyük oranda da arama motorları sayesinde artması hiç kuşkusuz merak ettiğimiz konularda bilgi almamızı kolaylaştırmaktadır. Ancak bununla birlikte telif ve kopya içerik gibi konulardaki sorunların da beraberinde geldiğini göz ardı etmemek gerekir. Kimi içerik üreticileri genellikle maddi çıkarlar uğruna kopya içerikler üreterek kullanıcılara yararsız ve özgün olmayan içerikler sunabilmektedir.

Kopya içerik her şeyden önce suçtur! İnternette gördüğünüz içerikler, tıpkı diğer ürünler gibi telif hakkına sahiptir ve izin alınmadan başka bir yerde kullanılamaz. Kopya içerikler için içeriğin asıl sahibi kaldırılması yönünde resmi makamlara başvuruda bulunabilir. Kopya içeriğin kaldırılmasının yanı sıra böyle bir durumda içerik üreticisi de hukuki veya idari cezalarla karşılaşabilir.

Ancak sorun yalnızca bundan ibaret değildir. SEO’da kopya içerik, internet sitesine faydasız, hatta zararı olan içeriktir. Google kopya içerik üreten site sahiplerini cezalandırır ve sıralama sonuçlarında geriye iter, hatta kimi durumlarda siteyi index almaz. Buna karşılık kaliteli ve özgün içerik ise SERP’te her zaman daha üst sıralarda yer bulur.

Kopya İçerik Nasıl Tespit Edilir?

Kopya içeriğin tespit edilmesi günümüzde oldukça kolaydır. Bunun için kullanabileceğiniz pek çok intihal sitesi vardır. İntihal siteleri, Google dizinlerinde yer alan tüm içerikleri tarayarak sizin sorguladığınız içeriğin bir benzerinin olup olmadığını araştırır ve içeriğinizin ne oranda kopya olduğunu size söyler.

Bunun dışında kopya içerik tespiti yapmak için Google aramasını da kullanabilirsiniz. Eğer kopya içerik ile karşı karşıyaysanız Google’da aradığınızda Google karşınıza içeriklerin orijinali getirecektir. Aynı şekilde bu yöntemlerle sizin yazdığınız bir içeriğin başkaları tarafından kopyalanıp kopyalanmadığını da anlayabilirsiniz.

Kopya İçerik Sorununa Neden Olan Diğer Durumlar

Kopya veya yinelenen içerik sorunu ile karşı karşıya kaldığınızda her zaman özgün olmayan bir içerikle karşı karşıya olduğunuzu düşünmemelisiniz. Teknik hatalar da bir içeriğin kopya olarak görülmesine neden olabilir. Eğer internet sitenizde kopya içerikler olmamasına rağmen kopya içerik sorunuyla karşılaştıysanız şunları kontrol etmenizi öneririm:

  • URL Yapısı – Kopya İçerik Sorunu Nasıl Çözülür?

Web sitenizin veritabanında yalnızca bir tane olan makale, farklı URL’lerde görüntüleniyorsa Google bunu kopya içerik olarak algılar. Eğer böyle bir sorunla karşı karşıyaysanız sitenizdeki URL yapılarını gözden geçirmelisiniz.

  • Print Sayfaları – Kopya İçerik Sorunu

Eğer kullandığınız içerik yönetim sistemi, sayfalarınızı kolayca yazdırabilmeniz için yazıcıya gönderebileceğiniz sayfalar oluşturuyorsa ve internet sayfalarınızda bu bağlantılara yer veriyorsanız kopya içerik sorunuyla karşılaşmanız doğaldır. Çünkü Google bu ikincil sayfaları da bir URL olarak görecek ve kopya içerik olarak algılayacaktır.

  • Navigasyonel URL’ler – Kopya İçerik Sorunu Nasıl Çözülür?

Bloglarınızı ayrı ayrı kategorilere yerleştirerek yayınladığınızı düşünelim. Eğer bir blog sayfanız için hem doğrudan o sayfayı gösteren ve kategoriyi içermeyen bir URL bağlantınız hem de kategoriyi de içeren bir URL bağlantınız varsa Google botları bunları iki sayfa olarak algılar. Ancak tek bir içerik olduğu için kopya içerik sorunuyla karşılaşırsınız.

Kopya İçerikler Sitenizin Ceza Almasına Neden Olabilir!

Teknik hatalar yüzünden olup olmaması fark etmeksizin Google kopya ve yinelenen içerik barındıran sayfaları cezalandırır. Bu bazen yalnızca o sayfanın bazen de sitenizdeki tüm sayfaların sıralama sonuçlarında arkalara atılmasıyla gerçekleşir. Ayrıca yiyeceğiniz bir Google cezası sitenizin tümden index alınmamasına bile neden olabilir.

Bu nedenle kopya içerik kullanmamaya karşı son derece hassas olmalısınız. Teknik sorunların önüne geçmek için de canonical etiketinden yararlanmaya başlamalı, URL yapınızın doğru çalıştığından emin olmalısınız.

[widget-136]

Yorum Yap