- Konu Başlıkları
- Breadcrumb ve SEO Hakkında Tüm Detaylar
- Breadcrumb Nedir?
- Breadcrumb’ın SEO Çalışmalarına Etkisi Nedir?
- Breadcrumb Türleri Nelerdir?
- Breadcrumb Nasıl Kullanılır?
- Breadcrumb Kullanırken Yapılan Hatalar
- SEO İçin Breadcrumb’tan Faydalanabilirsiniz
Breadcrumb ve SEO Hakkında Tüm Detaylar
Breadcrumb, bir web sitesini ziyaret eden kullanıcılara sayfaların hiyerarşilerini takip edebilmesi için sağlanan araçtır. İngilizce’de ekmek kırıntısı anlamına gelen breadcrumb, web sayfası içerisinde gezinirken nerede olduğunuzu gösterir. Kullanıcıların siteyi etkili bir şekilde anlamasına ve keşfetmesine yardımcı olur.
Breadcrumb, SEO ve kullanıcı deneyimi açısından oldukça faydalıdır. Kullanıcılara nerede olduklarını göstermesinin yanı sıra aynı zamanda da site hiyerarşisinde gezinmelerini kolaylaştırır. Breadcrumb, içerik haritasının türüne bağlı olarak, kullanıcılara bulundukları sayfanın sitede nasıl sınıflandırıldığını veya kullanıcının onu bulmak için izlediği yolu gösterir.
Breadcrumb Nedir?
Breadcrumb, içerik haritası gezintisi olarak da adlandırılır. Genellikle sayfanın üst kısmında görüntülenir. Daha anlaşılır bir ifadeyle belirtecek olursam breadcrumb’ı metin yolu olarak da düşünebilirsiniz. Breadcrumb, web sitesinde şu şekilde görülebilir:
Breadcrumb’ın SEO Çalışmalarına Etkisi Nedir?
Breadcrumb, dahili bağlantılar gibi kullanıcıları web sitesinde tutmaya ve aradıkları bilgileri bulmalarına yardımcı olur. Görüntülenen sayfaya kadar hangi sayfalara tıklandığını gösterir ve bir önceki sayfaya dönmeyi kolaylaştırır. Breadcrumb, kullanıcılara web sitesinde kolay gezinme imkanı sunduğu için en önemli SEO kriterlerinden birini sağlamış olur. Aynı zamanda da Google’ın web sitesini daha kolay taramasına ve sınıflandırmasına yardımcı olur. Özetle breadcrumb, SEO çalışmaları için çok önemli bir araçtır.
Breadcrumb Türleri Nelerdir?
Breadcrumb’ın her biri kendi içinde farklı görevleri olan üç türü vardır. İlki, kullanıcılara site yapısında nerede olduklarını gösteren ve ana sayfaya dönebilmelerini sağlayan konum tabanlı breadcrumb’tır. Hiyerarşi tabanlı breadcrumb olarak da bilinir ve en yaygın içerik haritası türdür.
-
Ana Sayfa > Blog > SEO Kursu Blogları
Breadcrumb’ın bir diğer türü ise öz niteliğe dayalı olanlardır. Genellikle e-ticaret sitelerinde yaygın olarak kullanılır.
-
Ana Sayfa > Ayakkabı > Sneaker > Bayan
Breadcrumb’ın son türü, tarayıcı geçmişine benzer bir şekilde ziyaretçilerin geçtiği sayfaların gösterildiği tarihe dayalı breadcrumb’tır. Eğer bir sayfada üç makale okuduysanız breadcrumb’ınız şu şekilde görünebilir:
-
Ana Sayfa>Makale 1>Makale 2>Geçerli Sayfa
Breadcrumb Nasıl Kullanılır?
Breadcrumb nedir ve SEO’ya etkileri nelerdir başlıklarını ele aldığımıza göre şimdi de breadcrumb nasıl kullanılır sorusuna değinebiliriz. Breadcrumb’ı Wordpress tabanlı web sitenize eklemek için SEO>Arama Görünümü>Breadcrumb (ekmek kırıntıları) sayfasını etkinleştirmeniz gerekir. Sistem size Wordpress’te breadcrumb’ın nasıl görüneceğiyle ilgili seçenekler sunacaktır. Breadcrumb nasıl kullanılır sorusu için bir diğer seçeneğiniz de Yoast ve Breadcrumb NavXT gibi özel eklentilerle breadcrumb kurmaktır.
Breadcrumb Kullanırken Yapılan Hatalar
Breadcrumb aracı, SEO’yu iyileştiren ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan eklentidir. Ancak breadcrumb’ın göze batması ya da hiç görünmemesi, doğru değildir. Breadcrumb web sitesinde doğru bir şekilde hedeflenmelidir. En ideali, sayfanın üst tarafında, H1 başlığının hemen yukarısında kullanılmasıdır. Bir diğer ayrıntı olarak da breadcrumbların gezinme çubuğundaki bilgileri kopyalamamasıdır. Aksi halde herhangi bir ek amaca hizmet etmezler ve ziyaretçiler için hiçbir kolaylık sunmazlar.
SEO İçin Breadcrumb’tan Faydalanabilirsiniz
İçerik haritası gezintisi, sitenizin arama sonuçları sayfasında öne çıkmasına yardımcı olabilecek basit bir değişikliktir. Aynı zamanda da hiyerarşik olarak karmaşık siteler için önemli bir ikincil gezinme biçimidir. Google SERP'lerinden yol bulmayı ve kullanılabilirliği artırmaktadır.
Breadcrumb aracı taramayı kolaylaştırması, içeriği indeksleme için bağlamsallaştırması ve dahili bağlantı eşitliği sağlaması nedeniyle SEO'yu artırır. Dahili bağlantı mimarisini güçlendirir ve uzun kuyruklu sorgularda fark yaratır.
[widget-136]