Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Google Sitemi İndexlemiyor Diyorsanız Bu Önerileri Deneyin!

Merak Etmeyin Emeğiniz Boşa Gitmedi, Google İndexleme Sorunu Çözülebilir!

Web sitenize uzun bir süre emek harcadıktan ve bütçe ayırdıktan sonra sayfalarınızın bir türlü Google’da gözükmemesi canınızı sıkabilir. Her şeyi doğru yaptığınızı düşünseniz de Google sitenizi indexlememişse kullanıcıların Google aramaları üzerinden sitenize ulaşma şansı yoktur.

Google genel olarak İndexleme işlemini şu şekilde tanımlıyor; bir sayfa, Google tarayıcısı tarafından ziyaret edildiyse, içerik ve anlam açısından analiz edildiyse ve Google dizininde depolandıysa Google tarafından dizine eklenmiş olur. İndexlenen sayfalar Google arama sonuçlarında gösterilir.

Web sitenizi Google'ın veritabanına veya dizinine "depolamak" için Google'ın web yöneticisi yönergeleri adı verilen belirli kurallara uymanız gerekir. Web siteniz dizine eklendikten sonra Google, sitenizle alakalı anahtar kelimeleri kullanarak sorgu yapan herhangi bir kullanıcıya sayfanızı gösterir. Ancak bazen, Google'ın yönergelerini izleseniz bile siteniz düzgün şekilde dizine eklenmeyebilir ve bu nedenle Google aramalarında görünmeyebilir. Bu durumun birkaç nedeni olabilir. İyi haberimse şu; bunların hepsi düzeltilebilir.

Google İndexleme Sorununa Neden Olabilecek Faktörler

  • Siteniz Yeniyse Biraz Beklemeniz Gerekebilir! – Google Neden Sitemi İndexlemiyor?

Eğer internet sitenizi yeni kurduysanız Google sitemi İndexlemiyor demeden önce biraz beklemeniz gerek, çünkü Google’ın işini yapması için biraz zamana ihtiyacı vardır. Aslında yeni web sitelerinin dizine eklenmemesi oldukça yaygındır. Aslında, Google'ın web sitenizi indexlemesi birkaç hafta sürebilir. Yanlış bir şey yapmadınız, sadece Google'ın yeni web sitenizi taraması ve dizinine eklemesi için zaman gerekiyor.

Google'ın web sitenizin var olduğunu bilip bilmediğini kontrol etmenin kolay bir yolu var. Google arama kutucuğuna “site:” ibaresinin yanına ana sayfa adresinizi yazabilirsiniz. Bu şekilde Google indexleme sorunu ile karşı karşıya olup olmadığınızı kolayca anlayabilirsiniz.

  • Robots.txt Dosyanızı Kontrol Edin! – Google Web Sitemi İndexlemiyor!

İnternet sitenizin dosyaları arasında arama motorlarına web sitenizde nereye gidebileceklerini veya gidemeyeceklerini bildiren robots.txt adı verilen bir dosya bulunmalıdır. Web sitenizi engellediyseniz ve Google'a belirli URL'leri taramamasını söylediyseniz Google sayfalarınızı ziyaret etmez ve bu da Google sitemi indexlemiyor diye düşünmenize neden olur.

  • Yeterli Sayıda Yüksek Kaliteli Backlinkiniz Yok! – Google Neden Sitemi İndexlemiyor?

Google web sitemi neden indexlemiyor diyorsanız bunun bir nedeni de kaliteli backlink sayınızın az olması olabilir. Google'ın algoritmasında yüzlerce faktörün rol oynadığı doğrudur ve hiç kimse Google'ın sıralama sistemindeki tüm ayrıntıları kesin olarak bilemez. Ancak yüksek kaliteli backlinklerin sayısı oldukça güçlü bir faktördür ve sıralamalarınızı ciddi şekilde etkiler. Google indexleme sorunu açısından da az sayıda veya kalitesiz backlinkler dizine ekleme işleminin gecikmesine neden olabilir.

Sayfalarınıza bağlanan benzersiz web sitelerinin sayısını kontrol etmenin kolay bir yolu vardır. Size bu bilgileri sağlayan farklı ücretsiz veya ücretli SEO araçları vardır. En kolay yol, Ahrefs Backlink Checker veya Moz Link Explorer gibi araçları kullanmaktır.

  • Web Sayfalarınız Kullanıcıların Arama Amacına Uygun Değil! – Google Web Sitemi Neden İndexlemiyor?

Google'ın misyonu, kullanıcıya en faydalı ve alakalı sonuçları sağlamaktır. Bu nedenle, içeriğinizi ve anahtar kelime stratejinizi hedef kitlenizin görmek istedikleriyle uyumlu hale getirmek çok önemlidir. Hedef kitlenizin ilgisini çekecek ve/veya sorunlarını çözecek olağanüstü ve değerli içerik sağlamanız gerekir.

İçerikle ilgili tüm sorunlarınızı çözmek için bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmanız ve bunu müşterinizin ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirmeniz gerekir. Hedef kitlenizin ilgisini çeken ve onların ihtiyaçlarına cevap veren konularda makaleler yayınladığınız bir blog başlatabilirsiniz. Veya farklı sorulara öğreticiler veya cevaplar sağlayabilirsiniz. Hedef kitlenizi web sitenizle etkileşimde tutmanız gerekir. Bu şekilde Google indexleme sorunu gibi sorunların blog dışındaki sayfalarınız için de ortadan kalktığını göreceksiniz.

  • Sitenizde Kopya İçerikler Var! – Google Sitemi İndexlemiyor Mu Diyorsunuz?

Farklı URL’lerde aynı veya benzer içeriklere sahip olmanız Google dizine ekleme sorunu gibi sorunları beraberinde getirebilir. Kopya içerik durumlarında Google genellikle sayfanın standart olarak ayarlanmış sürümünü dizine ekler. Eğer bu türden sayfaları mecburen kullanmak zorundaysanız canonical etiketlerden yararlanmalısınız. Bir canonical etiket kopya içerikleriniz arasında hangisinin arama sonuçlarında görünmesini istediğinizi Google’a söyler.

Peki Ne Yapmalısınız? – Google İndexleme Sorunu Nasıl Çözülür?

Eğer Google dizine ekleme sorunu ile karşı karşıya olmanızın nedeni yukarıda saydığımız hususlardan biri ise bu sorunları çözmeye yönelmeniz gerekir. Bunun için sitenizdeki kopya ve kalitesiz içeriklerden kurtulmalı, kaliteli backlinkler elde etmeli, site haritanızı Google’a doğru bir şekilde yükleyerek beklemeye başlamalısınız.

Bunun dışında indexlenmeyen sayfalarınız için Google Search Console aracındaki Google Gibi Getir özelliğini kullanabilirsiniz. Google’ın indexlemesini istediğiniz sayfanın URL’sini Google Gibi Getir bölümündeki kutucuğa ekleyin ve Getir butonuna tıklayın. Google’ın URL’yi bulmasının ardından Dizine Gönder seçeneğine tıklayın, birkaç saat içerisinde sayfa muhtemelen Google dizinlerine eklenecektir.

[widget-136]

Yorum Yap