- Konu Başlıkları
- Kariyer Planınızı Oluştururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Kariyer Planı Nasıl Yapılır? Geleceğimi Nasıl Planlamalıyım?
- Kariyer Planlarında En Sık Karşılaştığım Hatalar
- Kariyer Danışmanı Sizin İçin Bir Yol Gösterici Olabilir
Kariyer Planınızı Oluştururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
İş görüşmelerinde sıkça karşılaştığınız sorulardan biri olan “5 yıllık kariyer planında neler var?” sorusunun neden sorulduğunu hiç düşündünüz mü? Çünkü kariyer planı olmayan kişiler, asla başarılı olamaz. Kendine gelecek hedefleri koyan, ihtiyaçlarını belirleyen ve başarmak isteyenler ise ne kadar olumsuz durumla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar, eninde sonunda başarılı olurlar.
Peki, sizin kariyer planınız ne? Hala bir kariyer planı oluşturmadıysanız çok geç olmadan harekete geçmeli ve kendiniz için bir yol haritası çıkarmalısınız. Atacağınız adımları iyi planlamalı, ne yapmak istediğinizi bilerek ilerlemelisiniz.
Kariyer Planı Nasıl Yapılır? Geleceğimi Nasıl Planlamalıyım?
Hedeflerinizi, isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı ve hayallerinizi göz önünde bulundurarak size yol gösterecek bir kariyer planı oluşturmak istiyorsanız önerilerime kulak verebilirsiniz. İlk olarak elinize bir kağıt kalem alın; unutmayın söz uçar, yazı kalır. Hedeflerinizi ne kadar kalıcı bir şekilde hazırlarsanız kendinizi o kadar çok motive edebilirsiniz. Bu kağıda, hayalinizdeki mesleği ve karşısına da şu anda eğitimini almakta/çalışmakta olduğunuz mesleği yazın. Hayal ettiğiniz işin altına, bu mesleğin gerektirdiği özellikleri, sunduğu avantajları ve dezavantajları sıralayın. Aynı sıralamayı mevcuttaki işiniz ile ilgili de yapın. Her iki taraf için de yazacaklarınız bittikten sonra en altta kendi özelliklerinizi yazın. Kariyer planlamasının ilk adımını tamamladınız. Şimdi, değerlendirme zamanı… Sahip olduğunuz özellikler, hangi işinize çok daha fazla uyuyor, karar sizin.
Kariyer planı oluşturmanın ikinci aşamasında, hedef belirleme var. “Kısa vadede neler yapmak istiyorum, uzun vadede neler yapmak istiyorum?” gibi sorularla kendinize doğru bir amaç belirleyebilir, bu sayede kariyer planınızı çok daha iyi oluşturabilirsiniz. Unutmayın, amacını bilmeyen, sonuca ulaşamaz…
Kariyer planlamalarınızın bir diğer adımı da mutluluk. “Geleceğim nasıl olsa mutlu olurum, ben ne olmak istiyorum?” soruları ile sizin için mutluluğun hangi kariyer hedefinde olduğunu anlamaya çalışabilirsiniz. Bu değerlendirmeyi, şu klasik, kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz sorusunun bir değişik versiyonu da denebilir. 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyor, nerede olduğunuzu hayal ediyorsanız işte, sizi o iş mutlu eder…
Kariyer planı yapma sürecindeki son adımınız, fikir alma. Bu noktada hayallerinizi, beklentilerinizi ve planlarınızı bir kariyer danışmanı ile paylaşarak doğru ve tarafsız yönlendirmeler alabilirsiniz. Buna ek olarak kariyer planlarınızda yer vermek istediğiniz meslekle ilgili uzman ve deneyimli kişilere, sektörün artılarını, eksilerini, risklerini ve avantajlarını sorabilir, farklı bakış açılarına da kulak verebilirsiniz.
Kariyer Planlarında En Sık Karşılaştığım Hatalar
Siz bu hatalara düşmeyin! Kariyer planı, sizin hayatınızın en önemli aşamalarından biri. Doğru bir mesleği seçmez, doğru bir kariyer planı yapmazsanız tüm yaşamınız boyunca mutsuz olmanız, büyük ihtimal. İşte, size örnek olabileceğini ümit ettiğim hatalar:
- Paraya ihtiyacım var, ne iş olsa yapmalıyım.
Elbette, geçiminizi sağlamanız önemli. Ama bir kariyer hedefi belirlerken önceliğiniz para değil, kendinize katacağınız değer olsun.
- Bu mesleğin maaşları çok iyi, ben de bu işi yapmalıyım.
Asla bunu yapmayın! Hayattan beklentilerinizi, gelecek planlarınızı ve yeteneklerinizi gözetmeden yalnızca iyi getirileri olduğu için bir işe girerseniz asla mutlu olamazsınız. Unutmayın, para her şey değildir!
- Aile büyüklerim bu meslekte, ben de o yolda devam etmeliyim.
Yaşamınızdaki –meli, -malı’ları bırakarak kariyer planlarınızda önemli bir adım atabilirsiniz. Herkesin ilgi alanı, yaşam tarzı ve yetenekleri farklıdır. Anneniz veya babanızın yaptığı işlerde başarılı ya da mutlu olacaksınız diye bir şey yok.
- Üniversitedeki puanım bu bölüme yetti, bu işi yapmak zorundayım.
Kazandığınız bölümde eğitim almak ve mezuniyet sonrasında bu işi yapmak, sizi tatmin etmeyecekse bütün yaşamınız boyunca mutsuz olmaktansa hayatınızı bir yıl ertelemeyi tercih edin ve bir kez daha sınavlara hazırlanın.
- Şimdi başlayayım, sıkılınca iş değiştiririm.
İş hayatında istikrar çok önemlidir. Özellikle de sıkıldığınız için iş değiştirmeniz, sizin profesyonel imajınızı zayıflatır ve özgeçmişinizi olumsuz etkiler.
- Okulu bitirdim, eğitimimi aldım, artık kendimi geliştirmeme gerek yok.
Tabii ki böyle bir şey yok! Gelişim ve öğrenme, hiç bitmeyen bir süreçtir. Her zaman başucunuzda bir kitap olsun. Kendinizi geliştirebileceğiniz ne kadar kurs, ne kadar eğitim varsa hepsine katılın. Aldığınız her eğitim ve özgeçmişinize kattığınız her sertifikanın, sizi işverenlerin gözünde ayrıcalıklı bir konuma ulaştıracağını unutmayın.
- Benim mesleğimde birçok yetkinlikler arıyorlar, ben bunlara sahip değilim.
İşte, bu bir bahane. Neden siz de o yetkinlere sahip olmayasınız? Mesleğiniz için belirlenen kriterlere uyum sağlayabileceğiniz eğitimler almak, kendinizi geliştirmek ve iş mülakatlarından eliniz boş dönmemek, çok daha iyi değil mi?
- Neden az maaşlı bir işte çalışayım?
Evet, herkes çok kazanç sağladığı bir işte çalışmak ister. Ama kariyer planlarınızı oluştururken kimi zaman az kazanmayı, kimi zaman çok çalışmayı, kimi zaman da başarısı olmayı göze almalısınız. İş hayatında dönem dönem bu tarz olumsuzluklar yaşanabilir. Her işe para kazanmak gözüyle bakmayın, bazı işler size hiçbir paranın veremeyeceği kadar çok şey katabilir. En önemlisi de tecrübe!
- İş ilanlarına başvuruyorum, daha ne yapmalıyım?
İş ilanlarına başvurup oturduğunuz yerde size teklif gelmesini bekliyorsanız büyük bir yanlış yapıyorsunuz. Deyim yerindeyse siz işi bulmalı, siz işe gitmelisiniz. Sektörünüzle ilgili workshoplara, fuarlara katılmalı; işinizle ilgili size yol gösterecek ya da önünüzde yeni kapılar açacak kişilerle tanışmaya çalışmalısınız. Emek vermeden yemek olmayacağını unutmayın.
- İşimde hiç başarılı değilim, işsiz kalmamak için devam ediyorum.
Yanlış! Başarılı olmadığınız bir meslekte, ne kendinize ne de işinize değer katabilirsiniz. İşsiz kalmamak için başarısızlığınızı yanlışla örtmektense başarılı olacağınız yeni bir iş bakabilirsiniz, boş kalacağınız vakti kendiniz için bir gelişim dönemi olarak düşünün.
- İşimden keyif almıyorum, iş arama sürecine girmek istemediğim için devam ediyorum.
Neden hayatınızın çoğunu geçirdiğiniz bir ortamda mutsuz olasınız ki? Neden ayaklarınızın geri geri gittiği bir işte çalışıp kendinizi bu strese sokacaksınız? Neden sevdiğiniz, ilgilendiğiniz, hayal ettiğiniz ve yetenekli olduğunuz bir iş aramıyorsunuz?
- Bu saatten sonra geri adım atamam.
Hiçbir şey için geç kalmış sayılmazsınız. Yaşamınızın hangi döneminde olursanız olun, mutsuz olduğunuz ve size kendinizi iyi hissettirmeyen bir işte çalışmayın. Kariyer planlamanızda önceliği, kendinize ve huzurunuza verin.
- Ne iş yapabilirim ki?
Elbette yeteneklerinizi konuşturacağınız işi! Yeteneklerinizi, bilgi birikiminizi, eğitim aldığınız alanı, hayattan beklentilerinizi, hayallerinizi ve ilgi alanlarınızı sorgulayın! Ne yapmak istediğinizi bulmanız güç olmayacak…
- Elimde mesleğim yok, bu işi yapmak zorundayım.
Hayır, imkanınız varsa hemen ders çalışmaya başlayın ve üniversite sınavına hazırlanın. Eğer bunun için bir zaman yaratamayacağınızı düşünüyorsanız kendinizi mutlu hissedeceğiniz bir meslek edindirme kursuna gidebilir, gerekli sertifikaları aldıktan sonra yeni işinizle birlikte çok daha keyifli bir yaşam sürebilirsiniz.
Kariyer Danışmanı Sizin İçin Bir Yol Gösterici Olabilir
Aklınızdaki “Kariyer planı nasıl yapılır?” sorusunu cevaplandırabildiğimi düşünüyorum. Yine de tüm bu süreci çok daha profesyonel bir şekilde tamamlamak ve doğru gelecek planını oluşturmak için bir kariyer danışmanlığı desteği almak ve yeni bir bakış açısı edinmek isterseniz bana ulaşabilirsiniz.
Kendinize büyük hedefler belirlemekten korkmayın! Planlarınız ne kadar büyük ve ulaşılması güç gibi görünürse sizi o kadar çok motive eder… Geleceğinizi şekillendirme noktasında ihtiyaç duyduğunuz motivasyon, kariyer planlamanızda olabilir mi, ne dersiniz?
[widget-134]