Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

SWOT Analizi Nedir? SWOT Analizi Ne İşe Yarar?

Farkındalığı Artırmanın En Etkili Yolu: SWOT Analizi

Hem eğitim danışmanları hem de kariyer danışmanları tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntem olan SWOT analizi, kurumsal olarak bir şirketin stratejik planlama sürecinin bir parçasıdır. Kişisel SWOT analizi ise bireylerin yeteneklerini, potansiyellerini, eksi ve artı yönlerini ortaya çıkaran bir yöntemdir.

Özellikle iş hayatında, kariyer planlaması yapma noktasında ve terfi gibi aşamalarda SWOT analizine başvurulmakta; herhangi bir konu hakkında karar verme sürecinde olan kuruluşlar, bu yöntem ile çok yönlü bir değerlendirmeye sahip olmaktadır. Peki, SWOT analizi nedir ve SWOT analizi ne işe yarar, detaylarını bilmek ister misiniz?

SWOT Analizi Ne İşe Yarar?

SWOT analizi, iç faktörler ve dış faktörler olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. İç faktörler, şirketin güçlü ve zayıf yönleridir. Güçlü yönler, işletmeye avantaj sağlayan; zayıf yönler ise şirketin performansını iyileştirmek için tespit edilen durumlardır. Kişisel SWOT analizinde de durum, kişinin geliştirmesi gereken yönler ve yetkinlik sağladığı durumlar olarak ifade edilebilir. Şirketler için yapılan SWOT analiziyle markanızın bilinirliği, örgütsel yapınız, pazar payınız, finansal kaynaklarınız ve şirket imajınız ile ilgili olumlu ve olumsuz fikir sahibi olabilirsiniz.

SWOT analizi dış faktörleri ise şirket ile ilgili oluşan fırsat ve tehditler olarak tanımlanabilir. Zaten SWOT ismi de güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden gelir. 

  • Strenghts
  • Weaknesses
  • Oppurtunities
  • Threats

Şirketin harekete geçebileceği fırsatlar ve karşı karşıya olması muhtemel tehditler hakkında bilgi verir.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Firmanızın güçlü olduğu yönleri keşfederek potansiyel fırsatlara ulaşmasını, zayıf yönlerini bilerek de mevcut tehditlere karşı önlem almanızı sağlayan SWOT analizi için ilk olarak kendinize bir hedef belirleyin. Kişisel SWOT analizi yapacaksanız bu kendinizle ilgili alacağınız bir karar üzerine olabilir. Firmanız için bu yöntemi deneyecekseniz de “Şu sektöre atılmalı mıyım, şu ürünü satmalı mıyım?” gibi bir amaç belirleyin. Ardından işinizi, sektörünüzü, rakiplerinizi ve pazar eğilimlerini araştırın. SWOT analizi için hazırlık sürecinizi tamamladıktan sonra şimdi bir listeleme yapmanız gerekiyor. 

İlk olarak şirketinizin güçlü yönlerini sıralamaya başlayın. Bu iş hacminiz, çalışanlarınızın verimi, rekabet gücünüz, eski bir firma olmanız, mali durumunuz gibi pek çok özellik olabilir.

İkinci olarak işletmenizdeki eksiklikleri, yani sizi rakiplerinizin karşısında dezavantajlı hale getiren durumları sıralayın. Bu pazara uzaklığınız, pazar payınızdaki küçülme, personellerinizin verimsizliği, gerekli altyapıya sahip olmama gibi özellikler olabilir.

Üçüncü adımda şirketinizin potansiyel fırsatlarını listelemeniz gerekiyor. Yalnız bu noktada dikkat etmeniz gereken bir durum var. SWOT analizinde aynı özellikten hem fırsat hem de tehdit olarak bahsedemezsiniz. SWOT analizi fırsatlarında, sektörünüzle ilgili yeni teknolojik gelişmeler, hükümet destekleri, teşvik primleri, eğitimlerden bahsedebilirsiniz. Örneğin, cerrahi maske ve eldiven üretimi yapan firma için koronavirüs salgınının ortaya çıkması, bir fırsat olarak değerlendirilir.

Son aşamada, işletmeniz için tehdit olarak gördüğünüz durumları sıralayın. Bu adımda rakiplerinizin artması, iş kolunuzun eski önemini yitirmeye başlaması, küresel piyasalardaki değişiklikleri göz önünde bulundurabilirsiniz. 

SWOT Analizi Tablosu İçin Strateji Geliştirin!

SWOT analizi örneğinizi elinize aldıktan sonra tehditlere karşı önlem almak ve güçsüz yönlerinizi iyileştirmek için neler yapabileceğinize bir bakalım.

1-SWOT analizi tablosunda belirttiğiniz güçlü yönlerinizi, potansiyel fırsatlara nasıl uyarlayabileceğinizi düşünün.

2-SWOT analizi örneğinde tespit ettiğiniz zayıf yönlerinizin üstesinden nasıl gelebileceğinizi planlayın.

3-SWOT analizinizdeki olası tehditleri, güçlü yönlerinizi kullanarak nasıl aşacağınızı belirleyin.

4-SWOT analizindeki tehditleri alt etmek için zayıf yönlerinizi minimum seviyeye indirmenin yollarını araştırın.

SWOT Analizi Ne İşe Yarar?

Peki, şimdi ne olacak? SWOT analizi ne iş yarar diye merak ediyorsanız dört kategoriyi de tamamladıktan sonra oluşturduğunuz SWOT analizi tablosu ile şirketinizin hem mevcut durumu hem de geleceği için çok daha geniş bir perspektiften bakma imkanına sahip olabilirsiniz. Personellerinizi geliştirmeleri gereken yönlerde teşvik edebilir, çalışma ortamındaki verim, artırabilirsiniz. İşletmenizin pazarda çok daha güçlü bir konumda olmasını sağlayabilir, rakiplerinizin gözünü korkutabilirsiniz. İşletmeniz için olmazsa olmazlardan biri olan risk yönetim planınızı, çok daha doğru bir çerçevede hazırlayabilir, SWOT analizinde ortaya çıkan olumsuz durumların üstesinden gelebilirsiniz.

Bir Kariyer Danışmanı ile Birlikte SWOT Analizi Gerçekleştirin

SWOT analizini, çok daha profesyonel ve objektif bir bakış açısıyla yapmak ve gerek işletmeniz gerekse kişisel gelişiminiz için doğru bir adım atmak istiyorsanız bir kariyer danışmanı ile çalışmak sizin için faydalı olabilir.

Bu noktada, danışanlarıma yapmış oldukları SWOT analizini mümkünse ayda 1, olmuyorsa da 6 ayda 1 olacak şekilde yenilemelerini öneriyorum. Piyasaların, devletlerin, sektörlerin ve ekonomik durumların çok hızlı değişebildiği bu dönemde, kendinizi güncel şartlara ne kadar uyumlu hale getirirseniz o kadar başarılı olabileceğinizi unutmayın.

[widget-134]

Yorum Yap