Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Oturum Süresi Nedir? Ortalama Oturum Süresi Kaç Olmalıdır?

Ortalama Oturum Süresi ve SEO İlişkisi

Dijitalde büyümenin analizden ve verilerden geçtiğini fark etmiş olmalısınız. Artık nişliğini ilan etmiş pek çok firma Google Analytics gibi uygulamalarla dijitaldeki metrikleri ölçüp pazarlama çalışmalarını bu doğrultuda yürütüyor. Sonucunda ise daha prestijli bir marka daha ve yüksek satış hedefleri karşılarına çıkıyor. 

Her web sitesi ve her sektör için farklı tekniklerle yürütülen SEO çalışmalarının bazı ortak bileşenleri de oluyor. Mesela oturum süresi… Oturum süresi, bir kullanıcının web sitesinde aktif olarak etkileşimde bulunduğu zaman olarak tanımlanıyor. Yani daha yerel bir dille ifade edecek olursak oturum süresi nedir sorusunun yanıtı, kullanıcıların bir web sitesinde geçirdikleri süre oluyor. Peki oturum süresi SEO arasındaki ilişki nasıl ortaya çıkıyor?

Sitede Kalma Süresi SEO Açısından Neden Önemlidir?

Oturum süresi nedir, sorunuza giriş kısmında açık bir şekilde değindiğimizi düşünüyorum. Aslında SEO’daki oturum mantığı genel olarak internet dünyasındaki oturum mantığıyla aynı düzende işliyor. Nasıl bir mail hesabınızda e-postaları okurken oturumunuz açık kalıyor, işiniz bittiğinde ise bir müddet sonra kendiliğinden oturumunuz kapanıyorsa Google’da da aynı mantık işliyor. Önceden tanımlanmış bir sürede (varsayılan olarak 30 dakika) kullanıcıdan herhangi bir etkinlik olmadığında oturum zaman aşımına uğruyor.

Sitede Kalma Süresini Nasıl Bulurum?

Google Analytics’te oturum süresini açılış sayfası raporunda, kanallar raporunda, kitleye genel bakış raporunda ve demografi raporunda bulabilirsiniz. Hangi aralıkların ortalama oturum süresi için ideal olduğunu ise;

Ortalama Oturum Süresi= Toplam Oturum Süresi/Toplam Seans Sayısı formülünü uygulayarak keşfedebilirsiniz. (Bir oturum seansı, genellikle 30 dakika olarak belirlenir.)

Google Analytics, belirli bir zaman aralığındaki tüm oturumların toplam süresini (saniye cinsinden) aynı zaman aralığındaki toplam oturum sayısına bölerek ortalama oturum süresini hesaplar. “Sayfada geçirilen süre” metrikleri, bir kullanıcının bir oturum sırasında tek bir sayfada geçirdiği süreyi ölçer.

Sitede Kalma Süresi Örnekleri

Oturum süresi nedir diye merak edenler için konunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından örnekler paylaşacağım. Oturum süresi SEO çalışmaları için oldukça önemlidir. Dolayısıyla Google Analytics oturum süresi parametrelerini anlamak ve doğru bir şekilde yorumlamak, atacağınız ilk adım olmalıdır. 

  • Diyelim ki bir kişi X web sayfasını ziyaret ediyor ve burada yalnızca 30 saniye vakit geçirip çıkış yapıyor. Bu durumda, başka bir sayfaya gidilmediği için sayfada geçirilen süre ve oturum süresi 0 oluyor.

  • İkinci örnek olarak da bir kişinin A sayfasını ziyaret ettiğini düşünelim. Burada toplamda 30 saniye süre harcanıyor ve Z sayfasını ziyaret etmek için bir bağlantıya tıklanıyor. Burada da 20 saniye harcandıktan sonra sayfadan çıkış yapılıyor. Bu durumda da A sayfasında geçirilen süre 30, B için ise 0 saniye oluyor. Dolayısıyla toplam oturum süresi= 30+0’dan 30 saniye oluyor. 

Yani, bir kişi eğer bir bağlantıya tıklamıyor ve doğrudan sayfadan ayrılıyorsa orada 5 dakika ya da 10 dakika kalmasının hiçbir anlamı olmuyor.

Oturum Süresi SEO İlişkisi Nedir?

Oturum süresi SEO ilişkisini daha doğru bir şekilde açıklayabilmek için tüm parametreleri birlikte değerlendirmek gerekiyor. Ancak yine de genel bir değerlendirme yapmak gerekirse oturum süresi arttıkça (yani kişiler web sitenizde farklı bağlantılara tıklayıp daha uzun süre harcayınca) Google, bunu iyileştirilmiş bir kullanıcı deneyimi algılıyor ve sıranızı yükseltiyor. Dolayısıyla oturum süresi SEO’yu doğrudan etkilemiş oluyor.

Ortalama Oturum Süresini Artırmak İçin…

Oturum süresi nedir ve Google Analytics’te oturum süresi nasıl yorumlanır gibi tüm konuları detaylı bir şekilde ele aldık. Artık oturum süresi kavramının kafanızda daha net belirdiğini düşünüyorum. Son olarak sizlere tavsiyem ise oturum sürenizi artırabilmek, yani SEO çalışmalarınızı güçlendirebilmek için dahili bağlantılar sağlayın, yüksek etkileşim yaratabilecek içeriklere ağırlık ve doğru anahtar kelimeleri hedefleyin.

İçeriklerinizi ve web sitenizi sürekli olarak güncel tutun, kopya içeriklerden ve bilgilendirici olmayan yazılardan uzak durun. Temiz bir kullanıcı arayüzü oluşturup ziyaretçileriniz için çok daha profesyonel ve basit kullanımlı bir site hazırlayın. Tüm bu kriterleri sağladığınızda hem oturum süresinin hem de SEO’daki başarılarınızın arttığını daha net göreceksiniz!

[widget-136]

Yorum Yap