- Konu Başlıkları
- Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama Markanız İçin Nelere İmkan Sunar?
- Geleneksel Pazarlamadan Dijital Pazarlamaya Geçiş Nasıl Oldu?
- Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar
- Markanızın Dijitalde Yer Almamak Gibi Bir Seçeneği Yok!
Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama Markanız İçin Nelere İmkan Sunar?
Pazarlamacılık zamanla şekil değiştirmiş kavramlardan biridir. Çağlar değişim gösterdikçe insanlar ve dolayısıyla pazarlama teknikleri de değişiyor, kendi yolunu buluyor. Geleneksel pazarlama da zaman içinde, değişen çağa ayak uydurmaya çalışıp önemini kaybetmeye başladı. Onun yerini alan dijital pazarlama çalışmaları, firmaların bütçe ayırdığı önemli bir iş kolu oldu. Durum böyleyken geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki farklar net bir şekilde merak edilmeye başlandı. Neden gidişat dijitale kaydı?
Geleneksel pazarlama, yeni medyayla rekabet edemeyince yerini dijital pazarlama yöntemleri almaya başladı. Birçok firma rakiplerinden önce davranıp hedef kitlesine ulaşmak için dijital pazarda var olmayı tercih etti. Zaman içerisinde geleneksel pazarlamaya talep düştü, çünkü internet ve yeni medya kullanıcıları artmaya başlamıştı. İşte böyle olunca geleneksel pazarlama ile dijital pazarlama, iki ayrı pazarlama yöntemi olarak devam etmeye başladı. Öyleyse bu iki pazarlama tekniğinin hangi noktalarda birbirinden ayrıldığını sizin için anlatmak istiyorum.
Geleneksel Pazarlamadan Dijital Pazarlamaya Geçiş Nasıl Oldu?
Markaların pazarlamayı kullanarak yarattıkları etki asla küçümsenemez. Çocukluğunuzdan beri ekranlarda gördüğünüz reklamlardan ne kadar etkilendiğinizi düşünün. Hem de bu etkilenme siz anlamadan oluveriyor. İşte pazarlamanın incelikleri de burada kendini gösteriyor.
Geleneksel pazarlama uzun yıllar boyunca insanları etki altına almayı başarsa da, son 20 yılda etkileri artarak süren internetin ve dijital çağın gerisinde kaldı diyebilirim. Markaların geleneksel pazarlamadan dijital pazarlamaya geçiş süreçleri de bu sebeple hız kazandı. Etki nerede yoğunlaşmaya başladıysa markalar da oradaki pazara yöneldi.
Ayrıca dijital pazarlama faaliyetlerinin herkes tarafından ulaşılabilir olması ve maliyetlerinin geleneksel pazarlama maliyetlerine göre bir hayli düşük olması da kaymayı etkileyen faktörlerdendir.
Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki farklar zamanla belirginleşmeye ve hatta derinleşmeye başlasa da her iki pazarlama türü de hala kullanılıyor. Sadece ağırlıklı olarak dijital pazarlama tekniklerinin kullanıldığını belirtmek gerekiyor. Üstelik bu ağırlık da bir hayli fazla oluyor.
Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar
Bu iki pazarlama tekniği arasındaki temel farkları açıkça ifade etmemi bekliyorsanız sizin için tek tek maddeleyeceğim. Bu sayede geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki farklar neler bileceksiniz, pazarlama stratejilerinizi belirlerken bu bilgileri aklınızda tutabileceksiniz.
Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki farklar:
-
Maliyet Kavramı
Geleneksel pazarlama ile dijital pazarlama arasındaki farkların en önemlilerinden biri maliyettir. Dijital pazarlama her zaman düşük bütçelerle milyonları etki altına alabilmek üzere geliştirilmiştir.
-
Ölçümleme İmkanı
Geleneksel pazarlamada ölçümlenemeyen geri dönüşümler çok daha normal karşılanırken dijital pazarlamada kampanyaların dönüşümleri saptanabilir. Reklamınız kaç kez görüntülendi? Ne kadar tıklama aldı? Kimler hizmetinizle yakından ilgilendi? Tüm bunların sonuçlarını ölçümlerle alabilirsiniz.
-
Zamanlama
Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama kendine göre zamanlarda planlanırlar. Kampanya süreleri gelenekselde daha geniş ve uzun solukluyken dijitalde hız kazanır. Bu hızlanma, geleneksel pazarlamadan dijital pazarlamaya geçiş nedenleri arasında gösterilebilir.
-
Tüketici ile İletişim
Dijital pazar içerisindeki herhangi bir reklam kampanyasında internet kullanıcıları, tüketiciler yani hedef kitleniz sizinle ve markanızla iletişim kurabilirler. Geleneksel pazarlama kampanyalarında alıcı sadece duymakla ve görmekle yetinirken, dijital pazarlamada interaktif bir etkileşim söz konusudur.
-
Samimiyet Derecesi
Kullanılan dil de geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki farklar içinde sayılabilir. Geleneksel pazarlama çalışmalarında kullanılan resmi dil, dijital pazarlama çalışmalarında yerini daha samimi bir dile bırakır.
-
Spesifik Hedefleme
Dijital pazarlama çalışmalarını öne çıkaran bir kavram da spesifik hedeflemedir. Belli başlı bir hedef kitleye yönelik özel çalışmalar üretmek istiyorsanız dijital pazarlama çalışmalarından yararlanmalısınız. Çünkü geleneksel pazarlama çalışmalarında dijital pazarlamadaki kadar spesifik hedeflemeler yapmak mümkün değildir.
Markanızın Dijitalde Yer Almamak Gibi Bir Seçeneği Yok!
Geleneksel düşünce kalıplarına bağlı kalmayı isteyenlerdenseniz, dijital pazarlama çalışmalarının önemine mutlaka şahit olmalı, çalışmalarınızda dijital pazarlama stratejilerine yer vermelisiniz. Markanızın çağa ayak uydurmasını istiyorsanız bu şarttır. Sadece geleneksel pazarlama teknikleriyle yeni bir çağda var olmak zor olur.
Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki farklar aslında çok önemli farklardır. Bu yüzden detayları dinlemeyi, dijital pazarlamaya hız vermeyi ve olumlu dönüşümler almayı denemelisiniz. Stratejilerinizi doğru kurarsanız marka değerinizi tepe noktaya çıkaracaksınız.
[widget-129]