- Konu Başlıkları
- Sosyal Medya Platformları Nereden Kazanıyor?
- Sosyal Medya Şirketleri Nasıl Para Kazanıyor?
- Reklam Yoluyla Para Kazanmak
- Kullanıcı Verileri
- Premium Üyelikler
- Sosyal Medya Platformlar İçin Büyüme de Önemli Bir Gelir Kaynağı
Sosyal Medya Platformları Nereden Kazanıyor?
Sosyal medya siteleri nasıl para kazanıyor, bu değirmenin suyu nereden geliyor, hiç merak ettiniz mi? Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube’a ücretsiz bir şekilde kaydoluyor, tek bir kuruş ödemeden de kullanmaya devam ediyoruz. Peki, bu platformlar nasıl oluyor da senelerdir ayakta kalmayı başarıyor?
Her gün defalarca kez kullandığımız, milyonlarca aktif kullanıcısı bulunan ve tüm dünyayı etkisi altına alan internet siteleri nereden para kazanıyor? Tahmin ettiğiniz gibi kazanç kapılarının ilki, risk sermayedarlarının yatırımları. Peki, sosyal medya platformları başka nerelerden kazanıyor, gelin birlikte bakalım.
Sosyal Medya Şirketleri Nasıl Para Kazanıyor?
Ücretsiz bir şekilde tweet atıyoruz, Facebook’ta dilediğimiz gönderiye yorum yapıyoruz, Instagram’da sınırsızca post paylaşıyoruz ve bir lira bile ödemiyoruz. Evet, risk sermayedarları var ancak bu noktada kısıtlı bir paradan bahsediyoruz. Yani sosyal medya platformlarının varlıklarını sürdürebilmesi için sabit bir gelir akışı olması gerekiyor.
Reklam Yoluyla Para Kazanmak
Ücretsiz olarak sunulan bir hizmette reklam satmak, standart bir süreçtir. Üstelik bu, yalnızca sosyal medyada değil, televizyon ve gazete döneminden bu yana kullanılmaktadır. Siz ücretsiz bir hizmet alırken yani Instagram’da gezinirken aslında reklamverenlerin bilinçaltınızı etkilemesine izin veriyor, satın alma mekanizmanızı harekete geçiriyorsunuz. Dolayısıyla reklamverenler de bu kazançlarının karşılığı olarak Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube gibi sosyal medya platformlarına ödemeler yapıyorlar.
Sosyal medya siteleri nasıl para kazanıyor, fiyatlandırmaları neye göre belirliyor sorusunun net bir yanıtı yok. Reklamveren şirketin büyüklüğü, sektörü, reklamın süresi ve platformun türü gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Bunun dışında da reklamların ölçüsünü iyi ayarlamak gerekiyor, eğer sosyal medya platformlarında sürekli olarak reklamlar çıkarsa ve kullanıcılar bu durumdan memnuniyetsizlik duymaya başlarsa zamanla reklam engelleyicileri etkinleştirmeye başlarlar. Evet, bu da iyi bir gelir kapısı yaratır ancak bir reklam kadar güçlü bir seçenek değildir.
Kullanıcı Verileri
İnternet siteleri nereden para kazanıyor diye merak ediyorsanız aslında hepimizin tahmin ettiği bir yöntem daha var. Verilerimiz! Hepimiz illaki sosyal medya platformlarının bizi izlediğini, takip ettiğini ya da bilgilerimizi sattığını düşünmüşüzdür. Aslında bu, çok da yanlış değil. Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlar; telefon numaralarımızı, e-mail adreslerimizi ve demografik özelliklerimizi değil ama beğendiğimiz sayfaları, ilgi alanlarımızı ve kullanımlarımızı şirketlere satarak yaklaşık %10-15 aralığında kazanç sağlıyor.
Premium Üyelikler
“Reklamı Atla”dan yorulan ve sosyal medya keyfinin bölünmesini istemeyen kişilerin satın aldıkları premium üyelikler, sosyal medya platformlarının bir diğer gelir kapısı. Örnek olarak Linkedin Premium’u alalım. Linkedin’e premium üye olduğunuzda profilinizin kimin görüntülediğine erişebilir, bağlantılarınızda ekli olmayan kullanıcılara mesaj atabilir, İK yetkililerine InMail gönderebilirsiniz.
Sosyal Medya Platformlar İçin Büyüme de Önemli Bir Gelir Kaynağı
Sosyal medya platformları, yeterli büyüklüğe ulaştığında farklı platformları satın alarak gelir kaynaklarını çeşitlendirebiliyor. Buna Mark Zuckerberg’in kurucusu olduğu Facebook’tan sonra Whatsapp’ı satın alması örnek olarak verilebilir.
Bunun dışında sosyal medya şirketleri nasıl para kazanıyor derseniz de çeşitli özellikler için sunulan işlem ücretlerini ve ek ücretleri söyleyebilirim. Bu kimi zaman ekstra bir özelliği satın almak için ya da depolama alanı yaratmak için de sağlanabiliyor.
[widget-137]