- Konu Başlıkları
- Siber Zorbalık ve Şiddetten Uzak, Sağlıklı Bir İnternet İçin Sorumluluk Almalıyız!
- Siber Zorbalık Nedir, Fiziksel Şiddetten Ne Farkı Var?
- Siber Zorbalık Etkileri İtibariyle Geleneksel Zorbalıktan Daha Travmatik Olabilir!
- Siber Zorbalık Mağduru Çocuk ve Gençlerde Görülen Belirtiler – Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?
- Siber Zorbalık Nasıl Önlenir? Durumun Önüne Geçmek İçin Neler Yapmalısınız?
- İnternetin Bizim Yararımız İçin Bir Araç Olduğunu Hiçbir Zaman Unutmayın!
Siber Zorbalık ve Şiddetten Uzak, Sağlıklı Bir İnternet İçin Sorumluluk Almalıyız!
Son zamanlarda dijital iletişimdeki önemli artışla birlikte, yeni kolaylıklara yeni zorluklar eşlik ediyor. Bilgi daha erişilebilir ve daha hızlı alınırken, veri aktarma ve başkalarıyla bağlantı kurma hızımız ve bunların arkasındaki görünen anonimlik yararlı olduğu kadar zararlı da olabiliyor. Hızla genişleyen dijital kaynakların arkasındakiler her zaman iyi niyetli olmayabiliyor.
Bu nedenle giderek daha fazla duymaya başladığımız kavramlardan biri de siber zorbalık. Peki siber zorbalık nedir, siber zorbalık nasıl önlenir? Kendiniz, aileniz veya işletmeniz için siber zorbalıktan nasıl kaçınılır biliyor musunuz? Uzun yıllardır dijital medyada çalışan biri olarak bu konuya değinmeden geçmek istemedim…
Siber Zorbalık Nedir, Fiziksel Şiddetten Ne Farkı Var?
Geleneksel anlamda şiddet genellikle şiddeti uygulayan için bir misilleme riski taşır, ancak siber zorbalık daha düşük risk içerir, daha erişilebilirdir ve daha geniş bir izleyici kitlesine sahiptir. Geleneksel zorbalık, tam olarak bir yerde birden fazla kişiyi gerektirir ve kurban, zorba için fiziksel risk oluşturur.
Siber zorbalık, zorba için çok fazla tehlike olmadan, her yerde ve her zaman gerçekleşebilir. Şiddeti uygulayan için daha güvenli olduğundan geleneksel zorbalıktan daha yaygındır. Yapılan araştırmalar siber zorbalığın geleneksel zorbalığa kıyasla iki kata yakın oranda daha fazla olduğunu gösteriyor. Birçok siber zorba, davranışlarının daha az zararlı olduğuna veya "sadece kelimeler" olduğu için daha düşük sonuç riski taşıdığına inanıyor.
Siber zorbalığa maruz kalan bir insan için, zorbalığın nerede başladığını, gerçek zorbanın kim olduğunu, asıl kurbanın kim olduğunu ve döngüyü sona erdirmek için genel olarak durumun nasıl ele alınacağını belirlemek oldukça zordur.
Siber zorbalıkta geleneksel şiddet veya zorbalıktan ayrı olarak, dijital dünyayı manipüle edebilen veya başka birinin dijital hesaplarına erişebilen herkes için bir güç söz konusudur. Gerçek dünyada bu genelde yaş, fiziksel güç gibi faktörlere bağlıdır. Ancak bir başkasının yüzündeki acıyı görmemek, empatiyi denklemden çıkarabilir. Gözyaşlarına veya diğer sıkıntı, zarar veya travma belirtilerine tanık olduktan sonra genellikle saldırmayı bırakan kişiler, artık yaşadıklarından pişmanlık duymanın sonuçlarına katlanmak zorunda kalmadan ilerleyebilirler. Bu da tehlikeyi arttırmaktadır.
Siber Zorbalık Etkileri İtibariyle Geleneksel Zorbalıktan Daha Travmatik Olabilir!
Çevrimiçi zorbalığın psikolojik etkileri, geleneksel zorbalıktan çok daha travmatik olabilir çünkü zararın kanıtı hiçbir zaman tam anlamıyla kaybolmaz. Siber zorbalık, hem kurban hem de zorba için devam eden sonuçları olabilecek bir “dijital ayak izi” bırakır.
Birçok siber zorba, çevrimiçi davranışları nedeniyle gelecekteki iş veya akademik fırsatları kaçırır ya da edindiği başarılar takdir görmez, bağlı olduğu kurum tarafından ceza almasına neden olur. Hedef, beraberindeki utanç ve duygusal travmadan asla kurtulamaz. Siber zorbalık, kalıcı veya yeniden ortaya çıkan zararlara ve uzun vadeli hasarlara neden olabilir.
Siber Zorbalık Mağduru Çocuk ve Gençlerde Görülen Belirtiler – Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?
Ebeveynler için siber zorbalık eylemine maruz kalan bir çocuğu fark etmek kimi durumlarda biraz zaman alabilir. Ancak çocuğun dijital paylaşımlarını takip etmek bunun için iyi bir yoldur. Bu sayede belirtilerin farkına erkenden varılabilir. Sibel zorbalık mağduru çocuk ve gençlerde genellikle anlamsızca sert ve acımasız bir sosyal medya dili ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında;
-
Telefonunu kullanırken öfkeliyse,
-
Paylaşımları hakkında fazla korumacıysa,
-
Günlük aktivitelerden giderek uzaklaşıyorsa,
-
Okul yaşamında sorunlar varsa,
-
Akademik başarısı düşüyorsa,
-
Sıklıkla kızgın ve tedirginse,
-
Uyku ve yemek düzeninde değişiklikler varsa,
-
Bilgisayar ve telefon kullanmaktan beklenmedik şekilde uzaklaşmaya başlamışsa çocuğunuzla bu konuda konuşmanız faydalı olabilir.
Siber Zorbalık Nasıl Önlenir? Durumun Önüne Geçmek İçin Neler Yapmalısınız?
Çocuklarınız veya kendiniz siber zorbalık ile karşı karşıya kaldığında ne yapmalısınız? Bunu gizlemek ve mağduriyet sürecini uzatmak yerine çözüm bulmaya çalışın. Şu adımları takip etmeniz faydalı olabilir:
-
Durumu kavrayabilecek birisiyle paylaşın, yardım almaktan çekinmeyin.
-
Siber zorbalık olarak tanımladığınız tüm gönderileri saklayın, hukuki süreçte bunları kullanın.
-
Siber zorbalığa maruz kaldığınızı düşünüyorsanız yanıt vermek yerine etkileşime girmekten kaçının.
-
Siber zorbalık konusunda hem kendinizi hem de çocuklarınızı bilinçlendirin.
-
Kendinizin ve çocuğunuzun tüm dijital verilerinin güvende olmasını sağlayın. Şifreler, iki adımlı doğrulama vb. uygulamalarla hesaplara 3. kişilerin erişimini engelleyin.
-
Kesinlikle hukuki sürece başvurun. Siber zorbalık ülkemiz yasalarına göre bir suçtur!
İnternetin Bizim Yararımız İçin Bir Araç Olduğunu Hiçbir Zaman Unutmayın!
Hayatımızın neredeyse tüm alanlarında internetin önemli bir hakimiyet kurduğunu söyleyebiliriz. Artık hepimiz geçmişte geleneksel yöntemlerle yaptığımız çoğu şeyi dijital yollardan yapmayı tercih ediyoruz. Benzer şekilde insanoğlunun kötü alışkanlıkları ve olumsuz yönleri de internet dünyasının bir parçası haline geliyor.
Ancak dijital dünyanın bize sunduğu olanakları nasıl kullanacağımız tamamen bizim elimizde! Hiçbir zaman internetin bizim yararımız bir araç olduğunu unutmayın ve çocuklarınıza da daima bu gerçeği hatırlatın.
[widget-137]