Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Yetim Sayfalar – Bağlantı Yapınızın Doğruluğundan Emin Olun!

Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur, Nasıl Düzeltilir Birlikte Bakalım!

İster SEO dünyasında yeni olun, ister kıdemli olun, yetim sayfalar hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Ya da en azından, farkında olmasanız bile bu sorunla karşılaşmışsınızdır. Bu sayfalar, sinir bozucu bir kullanıcı deneyimi yaratabilecekleri için web sitesi ziyaretçileri için harika değildir. Ek olarak, arama motoru botları da bu sayfaları pek sevmez. 

Yetim sayfalar, müşterilerle etkileşim kurmak için kaçırılmış fırsatlar demektir ve hemen çıkma oranınızın fırlamasına neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı, web sitenizde kalanları bulmak değil, mümkün olan en kısa sürede düzeltmek akıllıca olacaktır. Neyse ki, bu blogda tam olarak öğreneceğiniz şey bu, bu nedenle artık SEO'nuzu incitecek yetim sayfalar konusunda endişelenmenize gerek yok. Gelin, soruna daha yakından bakalım.

Yetim Sayfa Nedir, Yetim Sayfalar Dendiğinde Ne Anlamalısınız?

Daha ileri gitmeden önce, yetim sayfaların ne olduğundan bahsedelim, böylece ne aradığınızı bileceksiniz. Çünkü web sitenizde muhtemelen en az birkaç tane vardır. Esasen, yetim sayfalar, web sitenizdeki başka bir sayfaya veya bölüme bağlantı vermeyen sayfalardır. Bu, web sitenizi ziyaret eden birinin doğrudan URL'yi bilmeden bu sayfalara erişemeyeceği anlamına gelir.

Bu nedenle, bu sayfalarda yüksek kaliteli, değerli içerik varsa, ziyaretçiler onu göremez ve harcadığınız tüm bu sıkı çalışma boşa gider. Google gibi arama motorlarının yeni sayfalar keşfederken bir tarayıcının başka bir sayfadan gelen bir bağlantıyı takip ettiğini veya tarayıcının URL'yi XML site haritanızda bulması gerektiğini aklınızda tutmalısınız. Yetim sayfalar bu iki kriteri de karşılamadığı için Google botları tarafından bulunamaz, dolayısıyla yetim sayfa dizine ekleme sorunu demektir.

Yetim Sayfaları Çıkmaz Sayfalarla Karıştırmayın! – Yetim Sayfa Nedir?

Bir "çıkmaz" sayfası, SEO dünyasında bir başka yaygın terimdir. Ancak, bunların yetim sayfalardan farklı olduğuna dikkat etmek önemlidir. Sayfalar, herhangi bir iç veya dış bağlantı içermediğinde çıkmaz sokak olarak kabul edilir. Bu, sayfadan ayrılmanın tek yolunun siteden çıkmak veya "geri" düğmesine basmak olduğu anlamına gelir. İdeal değildir çünkü ziyaretçilere sitenizde kalmaları için birçok sebep vermelisiniz. Böyle yapmak hemen çıkma oranınızı düşük tutmanıza yardımcı olur.

Ancak temel felsefe aynıdır; sayfalarınız farklı sayfalara giden ve farklı sayfalardan gelen bağlantılara sahip olmalıdır. Bağlantısız bir sayfa görürseniz, mümkün olan en kısa sürede düzeltin!

Yetim Sayfalar Nasıl Bulunur?

Artık yetim sayfaların ne olduğunu bildiğinize göre, onları nasıl bulacağınızdan bahsedelim. Bu görev, sabır ve süreci kolaylaştırmaya yardımcı olacak bir araç gerektirecektir:

  • Tarama Yoluyla Ulaşabileceğiniz URL’leri Belirleyin:

Bu ilk adım, bir tarayıcı aracının kullanılmasını gerektirecektir. Screaming Frog, yaygın SEO sorunlarını belirleyerek yerinde optimizasyonu geliştirmenize yardımcı olduğu için popüler bir seçenektir. Ancak, başka araçlar da mevcuttur. Cephaneliğinizde zaten size yardımcı olabilecek bir SEO aracınız olabilir. Örneğin, SEMrush ve Ahrefs, taranan sayfaları listelemek için araçlara sahiptir.

Hangi aracı kullanırsanız kullanın, yalnızca arama motorları tarafından dizine eklenebilen sayfaları tarayacak şekilde ayarlandığından emin olun. Şimdi, bunun kulağa mantıksız geldiğini düşünüyor olabilirsiniz. Google tarafından dizine eklenemeyen sayfaları bulmak istemiyor musunuz? Ancak, başlamanız gereken yer burasıdır.

  • Tüm Site URL'lerinin Listesini Elde Etmek için Google Analytics'i Kullanın:

Bir web sitesi sahibi olarak Google Analytics en temel aracınızdır. Yalnızca sayfa görüntülemelerini ve trafik kaynaklarını izlemek için yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda tonlarca başka değerli bilgi de sağlayabilir. Size sitenizin tüm URL'lerinin tam bir listesini vermesi için Google Analytics'e ihtiyacınız olacak.

Muhtemelen, web sitenizdeki her sayfa için bir miktar trafik vardır, bu da Google Analytics'inizin içinde bir yerde varlığının bir kaydı olduğu anlamına gelir. Ancak yetim sayfalarda, arama motorları kendi yollarına trafik göndermediğinden sayfa görüntülemeleri muhtemelen oldukça düşüktür.

Sayfalarınızı en az görüntüleme sayısına göre sıralayabilirsiniz. Trafik çok düşük olduğu için bu sayfalar büyük olasılıkla yetim kaldı. Ardından, bu verileri bir Google E-Tablosuna veya bir Excel dosyasına aktarın.

  • Her İki URL Listesini Karşılaştırın:

İşlerin eğlenceli hale geldiği yer burasıdır, ancak bu adımı geçmek için biraz sabrınız olması gerekir. Yeni oluşturduğunuz her iki URL listesini de karşılaştırmak için biraz zamana ihtiyacınız vardır. Her bir URL'nin taranabilir bağlantılar listesinde bulunup bulunmadığını görmek için Google Analytics listenize ve çapraz referansa bakın. Bağlantı her iki listede de görünüyorsa, hiçbir şey yapılması gerekmez. Ancak, bağlantı arama motorları tarafından taranabilir görünmüyorsa, büyük olasılıkla bir yetim sayfadır.

  • Denetim Sonuçlarını Analiz Edin:

Ardından, web sitenizin artık sayfalarının her birini incelemek için biraz zaman ayırmak isteyeceksiniz. Sayfa hala bir amaca hizmet ediyor mu ve ziyaretçilerin görmesini istediğiniz değerli içerik sağlıyor mu? Öyleyse, trafiği artırmak, sayfanın Google ve diğer arama motorları tarafından taranabilmesini ve dizine eklenmesini sağlamak için bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir. Bunu bir sonraki bölümde ele alacağım.

Ancak, bir web sitesi ne kadar uzun süre var olursa, artık alakalı olmayan sayfaları toplama olasılığı o kadar artar. Örneğin, zaman zaman, özellikle sınırlı bir süre için yayınlanan kampanyalar için açılış sayfaları oluşturabilirsiniz. Kampanya sona erdiğinde, bu sayfaya gerek kalmaz. Bu nedenle, trafiği onlara yönlendirmeniz gerekmeyeceğinden bu sayfalar arşivlenebilir.

Yetim Sayfalar Nasıl Düzeltilir?

Artık web sitenizdeki yetim sayfaları bulduğunuza göre, arama sonuçlarında sıralamaya ve trafik oluşturmaya başlayabilmeleri için bunları düzeltmenin zamanı geldi. Zorlayıcı veya sıkıcı bir görev gibi görünse de, siz Google Analytics'i kontrol ederken sayfanızın görüntülenme sayısı hızla arttığında buna değecektir. Yetim sayfalar yeniden arama motoru botları ve kullanıcılar tarafından bulunabilsin istiyorsanız şunları deneyin:

  • Web sitenizin ziyaretçilerinin keşfetmesini istediğiniz değerli içeriğe sahip bir sayfa için, trafiği bu sayfaya yönlendiren bazı dahili bağlantılar ekleyin.

  • Gerekmeyen yetim sayfalar varsa bunları arşive gönderin.

  • Trafik yönlenmesini istemeyeceğiniz yetim sayfalar olabilir. Bu durumda, daha önce bahsettiğim değişikliklerden herhangi birini yapmadan kendi haline bırakmak kesinlikle iyidir.

  • Web sitesi değişiklikleri nedeniyle daha sonra ortaya çıkan yetim sayfaları bulmak için düzenli aralıklarla denetimler yapın.

Site Haritanızı ve Dahili Bağlantılarınızı Doğru Yapılandırmazsanız Emekleriniz Boşa Gider!

SEO’nun zaman açısından önemli bir bölümü içerik üretimine yöneliktir. Ancak üretilen içeriklerin gerçek SEO başarıları yaratabilmeleri için teknik SEO açısından gerçekten iyi yapılandırılmış bir sitede yer alıyor olmaları gerekir. Bu da ancak doğru oluşturulmuş bir site haritası ve site içi bağlantılarla mümkündür.

Yetim sayfalar örneğinde görebileceğiniz gibi eğer sayfalarınızı doğru şekilde yapılandırmadıysanız yazdığınız içerikler tamamen kullanıcıların ve Google botlarının gözünden uzakta kalabilir. İçeriklerinizin Google tarafından indekslendiğinden emin olmak istiyorsanız yetim sayfaları onarmakta geç kalmayın ve yenileriyle karşılaşmamak için sayfa bağlantılarınıza önem verin.

[widget-136]

Yorum Yap