Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Core Web Vitals Metrikleri ile Ziyaretçilerinize Daha İyi Sayfa Deneyimi Sunun!

Core Web Vitals Nedir? Google Core Web Vitals Neyi İfade Ediyor?

Web sitelerinin Google tarafından analiz edilmesinin, kullanıcı hareketlerinin doğru şekilde değerlendirilmesinin yeni yollarından biri olan core web vitals, son dönemlere damgasını vuran bir Google güncellemesi diyebilirim. İnternet sitesine giren kullanıcıların deneyimlerini ölçmek için Search Console üzerinden kontrol edilen core web vitals nedir diye merak ediyorsanız bu yazıda anlayabileceğiniz şekilde kısaca ifade edeceğim.

Biliyorsunuz ki Google kullanıcı deneyimini, her şeyden çok önemsiyor. Birçok ölçme verisiyle kullanıcıların neler arattığını, hangi sitelerde gezindiğini tespit edip, kullanıcılar için en iyi yolları bulmaya çalışıyor. Sizin de web siteniz bu yüzden iyi bir şekilde işlenmiş olmalı. O halde önce core web vitals (önemli web verileri) hakkında detaylara bir bakalım. 

Core Web Vitals Nedir, Neden Önemli?

Core web vitals nedir diye sormanız çok doğal. Çünkü çok yeni kavramlardan biri. Google güncellemelerini yakından takip etmek istiyorsanız mutlaka bilmeniz gereken metriklerden biri de budur.

Google core web vitals, teknik olarak web sitelerinde son kullanıcı deneyimi hakkında ölçümler yapan bir Google özelliğidir. Kullanıcı etkinliklerini gözlemleyen üç ölçümü kullanır. Core web vitals tarafından kullanılan bu özel ölçümler şunlardır:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Yükleme

İnternet sitenizin yüklenme hızı ve performansını ölçen bu metrik, core web vitals metrikleri arasındadır. Eğer internet siteniz 2-2,5 saniye içerisinde açılmıyorsa core web vitals puanınız düşecektir. Bu sebeple sitenizi hızlı tutmak zorundasınız.

  • First Input Delay (FID) : Etkileşim

Core web vitals metrikleri arasında etkileşimi yani interaktif performansı ölçen FID’dir. Kullanıcılar sayfalarınızdaki herhangi bir bağlantıya tıkladıklarında ve etkileşim gösterdiklerinde yüz milisaniyeden kısa bir sürede açılması gerekiyor. Aksi takdirde kullanıcıların etkileşim konusunda kötü bir deneyim yaşayacağı düşünülüyor. 

  • Cumulative Layout Shift (CLS): Görsel Stabilite

İnternet sitenizin sayfalarının kararlılığı nedir? İşte görsel stabiliteyi yani kararlılığı ölçen core web vitals metriği budur. Yani web sitenizde ilk açılma anından sonra bir alan hareket ederse, bir kayma oluşursa kullanıcı deneyimi de bundan kötü etkilenir. Bu yüzden core web vitals metrikleri arasında CLS de bulunur ve sitenizdeki kaymaları tespit ederek notunuzu etkiler. 

Bu önemli web verileri, sitenizin kullanıcılar açısından neler ifade ettiğini ortaya koyuyor. Google, core web vitals metrikleri ile internet kullanıcılarının web sitenizi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti anlamaya çalışıyor. SEO için core web vitals işte bu yüzden çok fazla bir öneme sahiptir.

Google Core Web Vitals Neler İfade Ediyor?

Eğer SEO için core web vitals tam olarak neden önemli, ne ifade ediyor merak ediyorsanız detaylara inelim ve core web vitals nedir tam olarak anlamanıza yardımcı olalım. 

SEO için önemli çok sayıda faktör vardır. Web site hızı, mobil uyumluluk, geçiş pop-upları bulunmaması, kullanıcılar için güvenli gezinme bunlardandır. İşte bu noktada Google core web vitals ölçümleri gerekli görülüyor. 

Sayfa deneyimi ve kalitesi puanlarınızı yükseltmek istiyorsanız core web vitals metriklerini dikkatle takip etmelisiniz. Core web vitals metrikleri siteniz için en iyisini seçmenizi ve uygulamanızı istiyor. Böylece kullanıcı deneyimi noktasında kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Ancak aniden Google’da birinci sıralara yükselemeyebileceğinizi de bilmelisiniz. Çünkü Google algoritmaları birçok faktörü göz önünde bulundurarak ölçümlerini gerçekleştiriyor. 

Ölçümlere Uyum Sağlayın!

Web sitenizi iyi ve hızlı çalışır şekilde yapılandırdığınızda, Google core web vitals puanlarınız da artacaktır. Böylece SEO ile uyumlu bir web sitesi yaratmanın faydalarını görecek, arama motorlarında üst sıralara yükselebileceksiniz.

SEO için core web vitals metrikleri son yılların en önemli konularından biri olacak. İşte bu yüzden mutlaka web sitenizi uygun bir şekilde analiz etmelisiniz. Google’dan önce hataları bulup düzeltmeli, sürekli güncelliği takip etmelisiniz.

[widget-136]

Yorum Yap