- Konu Başlıkları
- En Kötü Marka Hataları – Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Önce İsim Düşünmek
- Görselliği Önemsememek
- Aşırı Reklam Kullanmak
- Rakipleri Önemsememek
- Hedeflerinizi Tanımlamamak
- Markalaşma Sürecinde Yapılan Hatalardan Korunun
En Kötü Marka Hataları – Dikkat Etmeniz Gerekenler
Markalaşma sürecinde yapmamanız gereken hatalar ile sizlere rehberlik ediyoruz…
Marka oluşturmak seminerlerde, eğitimlerde ya da TV programlarında anlatıldığı kadar kolay değildir. Dünyanın en ünlü markaları bugünkü konumlarına gelirken çok büyük emek harcamışlardır. Emek harcamanın yanında yetenekli, kararlı ve çalışkan kişilerle iş birliği yapmışlardır.
Biraz da şansın yaver gitmesi gerektiği markalaşma sürecinde yapılanlar ve alınan kararlar da büyük etki sahibidir. Kötü bir kararın en iyi fikirleri bile yok ettiği düşünüldüğünde markalaşma sürecinde hata yapmaya yer olmadığını kavramanız gerekir. Dolayısıyla bahsedeceğim hataları yapmamanız markanızın geleceği için sağlıklı olacaktır. Öyleyse markalaşma sürecinde yapmamanız gereken hatalar neler, birlikte göz atalım. İşte çok sık yapılan marka hataları arasından en büyük 5’li:
Önce İsim Düşünmek
Marka olmaya çalışan firmaların, özellikle yiyecek ve içecek sektörü üreticilerinin yaptığı en büyük marka hataları başında, önceden isim düşünmek yer alır. Ancak isimler markanın ürünlerinden sonra geldiği için ilk olarak pazarlama stratejilerinizi oluşturmanız gerekir. Pazarlama stratejileri belirledikten sonra bu stratejiyi yansıtacak şekilde ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi isimlendirmelisiniz. Yani Coca Cola’ya rakip olmadan önce ürününüzün kalitesini ve satış planını çıkarmalısınız. Markalaşma hataları önce isim düşünmekle başlar.
Görselliği Önemsememek
Markalaşma sürecinde yapmamanız gereken hatalar arasında görselliği önemsememek de gelir. Markalar genellikle kendilerini anlatan, markayı akla getiren ve marka hakkında bilgi veren görseller kullanırlar. Bu yüzden yapılacak en büyük markalaşma hataları arasında görselliği önemsememek de yer alıyor. Ürünlerinizi piyasaya sunmadan önce uygun bir isimle birlikte güçlü bir görsel de yaratmalısınız. Pazarlama stratejilerinize destek olacak, satışlarınızı artıracak etkileyicilikte tasarımlar yaptırmanız, markalaşma sürecinde yapılanlar ve yapılması gerekenler arasında yer almalı.
Red Bull’un boğaları, Corona’nın limon dilimi, Stella Artois’in kadehi, Lays’in cipsi hatırlatan yuvarlak logosu bunlardan bazıları. Bakıldığında sizi hatırlatacak simgeler düşünmemek markalaşma sürecinizi sekteye uğratacaktır, marka hataları yapmanıza neden olacaktır, dikkatli olun.
Aşırı Reklam Kullanmak
Aşırı reklam kullanmak her zaman iyi bir fikir değildir. Markalaşma sürecinde yapmamanız gereken hatalar arasında aşırı reklam yapmak da yer alıyor.
Markanızı oluşturduğunuzda ilk işiniz reklam yapmak oluyor. Bunu da aşırı para harcayarak, getirisi olmayan hedef kitlelere yönelik şekilde yapıyorsunuz. Aslında ilk işiniz markanızın bilinirliğini artırmak için uzman bir halkla ilişkiler firmasıyla ya da reklam ajansıyla çalışmak olmalıdır. Markanızın bilinirliğini artırdıktan sonra reklamları kullanmaya başlamalısınız. Pazarlama danışmanlığı alarak da nasıl hareket edeceğinizi öğrenmelisiniz, marka hataları yapmamalısınız.
Aşırı reklam kullanarak markalaşma hataları yapar ve sadece isminizi zedelersiniz. Bir tek reklam ile milyonlarca kişiye ulaşmak varken yarısına kadar bile izlenmeyen reklamlar yüzünden satışlarınızı dahi düşürürsünüz. Hem online hem de offline reklamcılık için uzman reklamcılarla çalışmalısınız.
Rakipleri Önemsememek
Markalaşma sürecinde olanlar ya da sektöre yeni katılanlar rakiplerini önemsememek gibi bir yanılgıya düşüyorlar. Siz sakın bu yanılgıya düşmeyin hatta her adımınızı atmadan önce rakipleriniz neler yapıyor bir bakın. Rakiplerinizin nerede olduğunu, neler başardıklarını ya da zayıf yönlerini öğrenirseniz satış ve pazarlama stratejilerinizi daha kolay geliştirirsiniz. Ayrıca onlardan farklı olmanın yollarını arayın. Markalaşma sürecinde yapmamanız gereken hatalar arasında rakipleri göz ardı etmek de var, unutmayın.
Hedeflerinizi Tanımlamamak
Markalaşma sürecinde yapmamanız gereken 5 büyük hatadan biri de odak noktanızı ya da hedeflerinizi oluşturmamanızdır. Eğer markanız Mc Donald’s ise odak noktanızın liderlik olması gerekir. Burger King iseniz odağınız rakibinizi geçmektir. Dolayısıyla işe başlamadan önce hedefinizi belirlemeniz ve bunun için de rakiplerinizin konumundan yararlanmanız gerekir.
Hangi kategoride ve kiminle rekabet ettiğinizi bilirseniz ilerlemeniz daha kolay olacaktır. Amaçlarınızın ve yaptıklarınızın paralel olmasına dikkat edin.
Ayrıca markanızın bilinirliği arttıkça büyümenin getirdiği baskı karşısında dayanabilmeniz gerekir. Büyümek demek müşterilerinizin ve sektörünüzün sizden daha fazla şey beklemesi demektir. Beklentilere karşılık vermediğinizde ise yok olacağınızın bilincinde olmanız gerekir. Bu nedenle markalaşma sürecinde sağlam adımlar atmalı ve markalaşma hataları yapmamalısınız.
Markalaşma Sürecinde Yapılan Hatalardan Korunun
Markalaşma sürecinde yapmamanız gereken hatalar konusunda verebileceğimiz önemli tavsiyeler bunlardı. Markalaşma hataları yapmadan pazarda var olmanız mümkün. Tüm önerileri dikkate alır, yolunuzu düzgün çizer, stratejilerinizi doğru belirlerseniz hatasız bir süreç yönetebilirsiniz.
Büyük pazarlama hataları olarak anılan marka hataları ve markalaşma sürecinde düşülen yanlışlardan korunmak için pazarlama danışmanlığı alabilir, satış ve pazarlama eğitimlerinden faydalanabilirsiniz.
[widget-133]