- Konu Başlıkları
- Siz de Bu Hataları Tekrarlamayın! - Fotoğrafçı Alışkanlıkları ve Hataları
- 1. Taklitçi Olmayın! – Sık Yapılan Fotoğrafçı Hataları
- 2. Makineyi Suçlamayın! – Fotoğrafçı Alışkanlıkları
- 3. Aşırı Photoshop Kullanmayın! – Fotoğrafçıların Bırakması Gereken Alışkanlıklar
- 4. Kameranıza Özen Gösterin! – Fotoğrafçı Hataları
- 5. Pozlama Hızını Önemseyin! – Fotoğrafçı Alışkanlıkları
- 6. Aşırı Özgüvenden Kaçının! – Fotoğrafçı Hataları
- 7. Eğitim Almamak Bir Eksiklik! – Fotoğrafçıların Hataları
- 8. Hep Yedek Bulundurun! – Fotoğrafçı Alışkanlıkları
- 9. Tek Tip Fotoğraflar Üzerine Çalışmayın! – Fotoğrafçı Hataları
- 10. İletişime Önem Verin! – Fotoğrafçıların Alışkanlıkları
- Kendinizi Geliştirmeye Ara Vermeyin!
Siz de Bu Hataları Tekrarlamayın! - Fotoğrafçı Alışkanlıkları ve Hataları
Fotoğrafçılar sahip oldukları sanatsal bakış açıları ve etkileyici çalışmaları ile kusursuz zannedilirler. Ancak her meslekte olduğu gibi fotoğrafçıların da kötü alışkanlıkları vardır. Kimi kamerasına özen göstermez kimi çok sık photoshop kullanır. Fotoğrafçıların bırakması gereken alışkanlıklar başlarına bela olur.
Profesyonel fotoğrafçılık alanında yer alan biri olarak hepimizin hataları olduğunu söyleyebilirim. Bu hatalar fotoğrafçı alışkanlıkları ve vazgeçemediğimiz huylarımızdan kaynaklı olabilir. Hem kendi aramızda konuşurken birbirimizi eleştirdiğimiz hem de çevremizdeki insanlardan duyduğumuz bırakmamız gereken fotoğrafçı alışkanlıkları ise şunlardır...
1. Taklitçi Olmayın! – Sık Yapılan Fotoğrafçı Hataları
Fotoğrafçıların bırakması gereken alışkanlıklar arasında taklit etmek ilk sırada yer alıyor. Genellikle mesleğe yeni başlayanlar ustaları ya da popüler fotoğrafçıları taklit ederek bir yerlere gelmeye çalışıyorlar. Ancak bu durumun sonunun hüsran olacağını bilmelerinde fayda var. Birbirine benzeyen fotoğraflar kimseyi yaratıcı kılmayacaktır. Bu nedenle fotoğrafçıların özgün olmaları gerekir. Fotoğrafçıların kötü alışkanlıkları amatörlükten kaynaklanıyor.
2. Makineyi Suçlamayın! – Fotoğrafçı Alışkanlıkları
Fotoğrafçı hataları arasında en komiklerden biri de fotoğraf makinelerini suçlamaktır. Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar, makinelerini tanımayanlar ya da ISO vb. ayarlarını bilmeyenler çektikleri kötü fotoğrafların suçunu makinelerine atarlar. Siz de bu fotoğrafçılardan biriyseniz derhal bu huyunuzu bırakın ya da fotoğraf çekmeyi öğrenin. Fotoğrafçılık eğitimi alarak kendinizi geliştirin.
3. Aşırı Photoshop Kullanmayın! – Fotoğrafçıların Bırakması Gereken Alışkanlıklar
Photoshop kullanamayan fotoğrafçıyı artık işe almıyorlar evet. Ancak Photoshop’u sürekli kullanan fotoğrafçıların da çok sevildiği söylenemez. Kendine başarılı bir fotoğrafçı demek isteyen herkes Photoshop’u minimum düzeyde kullanmalıdır. Fotoğrafçı dediğimiz ışık, renk ve kontrast ayarlarını zaten bilmesi gerekir. Fotoğrafçıların bırakması gereken alışkanlıklar arasında aşırı Photoshop uygulamaları da yer almaktadır.
4. Kameranıza Özen Gösterin! – Fotoğrafçı Hataları
Fotoğraf makinelerini ömür boyu kullanacağını düşünen fotoğrafçıların kameralarına özen göstermezler. Fotoğrafçı alışkanlıkları arasında en amatörce olanlardan biri de budur. Fotoğraf makinelerinin ömrünü uzatmak isteyen fotoğrafçılar makinelerinin bakımlarını aksatmamalılar. Makinesine özen göstermeyen bir fotoğrafçının başarılı olması beklenmeyecektir. Sizde bu kişilerden biriyseniz fotoğrafçı alışkanlıkları dediğimiz bu huyu bırakın ve makinelerinizi temiz tutun, bakımlarını aksatmayın.
5. Pozlama Hızını Önemseyin! – Fotoğrafçı Alışkanlıkları
Fotoğrafçıların kötü alışkanlıkları arasında pozlama hızını ayarlayamamak ya da bu hızı önemsememek de yer alıyor. Genellikle amatör fotoğrafçıların ya da kendine güvenen fotoğrafçıların yaptığı bu hata anı yakalayamama gibi şikayetlere neden oluyor. Konuyu kaçırmamak ve etkileyici fotoğraflar çekmek için pozlama ayarlarının yapılması gerekiyor.
6. Aşırı Özgüvenden Kaçının! – Fotoğrafçı Hataları
Fotoğrafçı olarak hepimiz kendimize aşırı güveniyoruz. Fotoğrafçı hataları arasında yer alan aşırı özgüven fotoğrafçının büyük hüsranlar yaşamasına neden olabiliyor. Kendinizi en iyi fotoğrafçı olarak görmeniz ufak bir eleştiride moral bozukluğu yaratıyor. Dolayısıyla mütevazi olarak kötü fotoğrafçı olacağınızı düşünmeyin, hatalarınızı görmeyi bilin. Fotoğrafçı alışkanlıkları arasında yer alan bu kötü durumu yenin.
7. Eğitim Almamak Bir Eksiklik! – Fotoğrafçıların Hataları
Fotoğrafçılık bir yetenek işi evet ancak her mesleğin bir uzmanlık eğitimi olduğunu unutmayın. Fotoğrafçılıkta uzmanlaşmak ve yeteneklerinizi şekillendirmek için eğitim almanız bence şart. Fotoğrafçıların bırakması gereken alışkanlıklar arasında yer alan bu alışkanlıktan sizde de varsa hemen kendinize gelmelisiniz. Farklı dallarda fotoğraf eğitimleri almak sizi çok geliştirecek.
8. Hep Yedek Bulundurun! – Fotoğrafçı Alışkanlıkları
Fotoğrafçıların bırakması gereken alışkanlıklar arasında çekimlerinin yedeklerini bulundurmamaları yer alıyor. Fotoğraf makinelerinin ya da hafıza kartlarının bozulabileceğini göz önüne almayan fotoğrafçılar en iyi çekimlerini kaybedebiliyorlar. Aman dikkat!
9. Tek Tip Fotoğraflar Üzerine Çalışmayın! – Fotoğrafçı Hataları
Fotoğrafçı hataları arasında önemlilerden biri de sürekli aynı tarzda fotoğraf çekmektir. Fotoğrafçının kendini geliştirmesini ve diğer alanlardaki yeteneklerini keşfetmesini engelleyen bu alışkanlığa son vermek gerekiyor. Sadece düğün fotoğrafları çekmek ya da stüdyo çekiminde usta olmak kişiyi iyi fotoğrafçı yapmaz.
10. İletişime Önem Verin! – Fotoğrafçıların Alışkanlıkları
Fotoğrafçılar sosyal, güler yüzlü, konuşkan, iyi dinleyen ve anlayan kişiler olmalılar. Ancak fotoğrafçıların çoğu böyle değiller. Genellikle çekim yapacakları kişiyle ya da çiftle samimi olmamayı tercih ediyorlar. Ancak bilmeleri gereken bir şey var ki o da pozitif ve iletişim gücü kuvvetli fotoğrafçıların daha çok iş alacağı. Fotoğrafçı alışkanlıkları ve kötü huyları arasında yer alan iletişimsizlik profesyonelleşmenin önündeki en büyük engeldir.
Kendinizi Geliştirmeye Ara Vermeyin!
Siz de makinenizi suçlama, kendinizi geliştirmeme, ekipmanlarınıza özen göstermeme ve tek tip çalışma gibi fotoğrafçı alışkanlıkları edindiyseniz hemen özeleştiriye başlamalısınız. Hatalarınızı görerek kendinizi geliştirmeli ve değiştirmelisiniz.
Fotoğrafçıların bırakması gereken alışkanlıklar arasından sıyrılarak kariyerinize odaklanmalısınız. Böylece rakipleri ve müşterileri tarafından sevilen bir fotoğrafçı olur, kariyer basamaklarını hızla çıkarsınız...
[widget-130]