Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

SWOT Analizi Yapmayı Biliyor musunuz?

SWOT Analizi Nedir? SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT analizi, dört ana başlık etrafında toplanan bir değerlendirmedir. Güçlü ve zayıf yönler ile fırsatlar ve tehditleri görmek için yapılmaktadır. Şirketlerin, artan rekabete uyum sağlamak için yakalamaları gereken fırsatları, üzerine çalışmaları gereken durumları ve başarılı oldukları yönleri ortaya çıkarmaktadır.

Yani SWOT analizi, bir girişim veya projeyle ilgili eyleme geçmeden önce nasıl bir yol izlemeniz gerektiğiyle ilgili sizlere fikir vermektedir. Eğer SWOT analizini sistematik bir şekilde yaparsanız gözden kaçırdığınız eksiklikleri ve telafi etmeniz gerekenleri daha iyi fark eder, şirketiniz için yeni fırsatlar yaratırsınız. Peki, SWOT analizi nasıl yapılır, şimdi bunu inceleyelim.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT analizi nedir sorusuna, giriş kısmında kısaca değindik. Biraz daha detaylandıracak olursam SWOT analizi, şirketinizin mevcut durumu hakkında bilgiler veren ve rekabetin hangi aşamasında olduğunuzu gösteren bir değerlendirme diyebilirim. Peki, SWOT analizi neden yapılır? Kişisel olarak değerlendirme yaptığınızda şirketinizin bazı eksikliklerini gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Ya da varsayımlarınız istediğiniz gibi sonuçlar vermeyebilir. Böyle durumlarda verileri bir noktada toplamak, hem tarafsız hem de nesnel bir bakış açısı kazanmanızı sağlayabilir. Şimdi gelelim SWOT analizi tablosuna.

  • İlk olarak bir SWOT analizi tablosu oluşturun. (Bunun için ücretsiz şablonlardan da faydalanabilirsiniz.)

  • SWOT analizinin dört kategorisi için dört eşit kare oluşturun ve 2x2’lik ızgaralara sorular yerleştirin.

  • Güçlü yönlerinize sizi rakiplerinizden ayıran ve iyi olduğunuzu düşündüğünüz durumları ekleyin. Bu yalnızca maddi kriterler olmayabilir; çalışanlarınızın motivasyonu, iş yerindeki huzurları, gelişmiş teknolojik imkanlar vs. olarak da değerlendirebilirsiniz. SWOT analizi hazırlarken güçlü yönler için aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz.

    • Neyi, herkesten daha iyi yapıyoruz?

    • İşimizi hangi değerlerle yönlendiriyoruz?

    • Başkalarının yapamadığı neyi yapıyoruz?

    • Başkalarında olmayan hangi özelliklerimiz var?

  • Zayıf yönlerinizi yazarken güçlü yönlerinizin tam zıt durumlarını düşünün. Çalışanlarınız, kaynaklarınız, işleyişiniz ve prosedürlerinizle ilgili eksik kaldığınız durumların neler olduğunu SWOT analizine not edin. SWOT analizi hazırlarken zayıf yönler için aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz.

    • Rakipler bizi nasıl görüyor?
    • Rakipler neden bizden daha iyi durumdalar?
    • Neyimiz eksik?
  • Fırsatlar kısmını yazarken gelecekte faydalanabileceğiniz imkanları değerlendirin. Bu nüfus politikasında bir artış ya da yaşam tarzındaki değişiklikler gibi durumlar olabilir.

  • SWOT analizinde tehditler kısmına, şirketinizin mevcut durumunu etkileyecek olumsuz durumları yazın. Bu noktada ürününüz pazara sunarken veya satarken karşılaştığınız engelleri, iş/işçi sıkıntılarını, ihtiyaç kavramındaki değişiklikleri ve parasal sıkıntıları düşünün.

SWOT Analizi Tablosu Oluştururken Dikkatli Olun!

SWOT analizi, şirketinizi hem içeriden hem de dışarıdan değerlendirebilmeniz için güzel bir fırsat sunmaktadır. Ancak SWOT analizi yaparken dikkatli olunması ve hata yapılmaması gerekmektedir. Bunun için aşağıda sizler için sıraladığım kriterlere dikkat etmeniz yeterli.

  • Listelerinizi çok uzun yapmayın, uygulanabilir ve kısa fikirler üretin.

  • Spesifik durumlardan bahsedin.

  • Henüz var olmayan planlar için program yapmayın. “Aslında şu da olabilir.” dediğiniz durumlar birer fırsat değildir.

  • SWOT analizine güçlü yönlerinizi uzun uzun yazıp zayıflıklarınızda elinizi korkak alıştırmayın.

  • Sadece SWOT analizine güvenmeyin; SOAR ve TOWS gibi diğer değerlendirmelerden de faydalanın.

SWOT Analizini Düzenli Olarak Yapmak Size Daha Sistemli Bir Çalışma Düzeni Sağlar

Sizlere tavsiyem ilk olarak başarılı bir SWOT analizi örneği bulup incelemeniz ve ardından kendiniz için SWOT analizi tablosu oluşturmanız. Bir girişiminizi hayata geçirmek, yeni bir projeye başlamak ya da mevcut durumu değerlendirmek için SWOT analizi, güçlü bir yöntem.

Çünkü SWOT analizi iyi yaptığınız şeyleri geliştirmenize, eksiklerinizi gidermenize, yeni fırsatlar yakalamanıza ve riskleri en aza indirmenize rehberlik eder. Elbette SWOT analizi yaparken gerçekçi ve objektif olmak koşulu ile… Aksi halde doğru sonuçlar almayabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap