Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Bir Siyasetçinin Okuması Gereken Kitaplar Nelerdir?

Siyasi Konularda Kendini Geliştirmek İsteyenlerin Okuması Gereken Kitaplar

Bir siyasetçinin okuması gereken kitaplar ekonomi, politika, tarih, reklamcılık ve siyaset felsefesi gibi pek çok konu hakkında olabilir. Önemli olan siyasetçilerin, siyasetçi adaylarının ve siyaset bilimi öğrencilerinin kendini ne kadar çok geliştirdiğidir. Bu konuda sizlere tavsiyem, kendiniz için güçlü bir kütüphane kurmanız.

İlk olarak da siyasi konularda ufkunuzu açacak kitapları ve sizi siyasi açıdan donanımlı hale getirecek klasikleri okumanızı tavsiye ederim. Dilerseniz toplum bilimcilerin, siyasetçilerin, ekonomistlerin ve akademisyenlerin kitaplarından başlayabilirsiniz. Dilerseniz de sizler için önereceğim siyasi konularda kendini geliştirmek isteyenlerin okuması gereken kitaplara göz atabilirsiniz.

Bir Siyasetçinin Okuması Gereken Kitaplar – Not Etmeyi Unutmayın!

Politikaya merak duyuyor ya da ileride bir gün siyasete atılmak istiyor olabilirsiniz. Veya halihazırda bir siyasi figür olarak görev yapıyor da olabilirsiniz. Aslında siyasi konularda kendini geliştirmek isteyenlerin okuması gereken kitapları yalnızca politikayla ilgilenenler değil, herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Çünkü siyaset, ne ekonomiden ne de bilimden bağımsız bir konu. Aslında hayatımızın her alanında ve her anında siyasetin yeri var. Siz de böyle düşünüyorsanız tüm siyasetçi adaylarına rehber niteliğinde olabilecek en iyi siyaset kitaplarına göz atmaya başlayın!

  • Platon – Devlet: Siyasi konularda kendini geliştirmek isteyenlerin okuması gereken kitaplardan ilki, Platon’un Devlet’i. MÖ 375 yılında yazıldığı varsayılan bu eserde, insanları kimin yönetmesi gerektiğinin belirlenmesinde bilginin belirleyici faktör olması gerektiğini savunuyor. Platon’a göre filozoflar, en adil ve en başarılı liderlerdir. Ve filozoflar tarafından yönetilen bir Cumhuriyet, ideal bir düzen oluşturacaktır. 

  • Mary Wollstonecraft – Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi: 1792 yılında yayımlanan ve bir siyasetçinin okuması gereken kitaplardan biri olan bu eserde yazar, kadınların erkeklerle aynı temel haklara sahip olduğunu savunuyor. Gelecek nesilleri yetiştiren ve toplumun ahlakına yön veren kadınların düzgün bir eğitim almasının gerekliliğine değiniyor. Yayımlandığı tarihten itibaren feminist hareketlerde temel oluşturan Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi; özgürlük, eşitlik ve kardeşlik kavramlarının üzerinde duruyor.

  • George Orwell – Hayvan Çiftliği: 1945 yılında yayımlanan ve ütopik bir dünyayı konu edinen Hayvan Çiftliği, siyaset bilimi öğrencilerinin okuması gereken kitaplardan en önemlisidir. Bu dünyada, özgür ve eşit devlet kurmak isteyen çiftlik hayvanları, insan sahiplerine karşı isyan çıkarır ve yönetimi ele geçirir. Diktatör bir domuzun güç boşluğundan faydalanıp çiftliğin kontrolünü ele almasıyla çiftlik eskisinden de kötü bir hal alır. 

  • Angela Davis – Kadınlar, Irk ve Sınıf: Siyasi aktivistlerden biri olarak tanınan Angela Davis’in 1981 yılında yayımladığı bu eser, köle ticareti dönemini, köle ticaretinin kaldırılmasını ve ikinci dalga feminizm hareketini konu edinir. Marksist bir anlayışla kaleme alınmıştır. Davis’e göre ırkçılık ve sınıfsal ön yargılar, feminizimin politik gündemlerini hedefine ulaşmasını alıkoymaktadır.

  • Andrew Gelman – Kızıl Devlet, Mavi Devlet, Zengin Devlet, Yoksul Devlet: Devletin kırmızı ve mavi, muhafazakar ve liberal, fakir ve zengin arasında bölündüğünu savunan bu eser, en çok satan siyaset kitaplarından biridir. Kitapta, farklı kutuplardaki kişiler sabit verilerle eleştirilmektedir. Gelman’ın çok yönlü bir bakış açısı kazandırmak ve at gözlüklerinden kurtarmak üzere yazdığı bu eser, 2008 ABD seçimlerini konu edinmektedir.

  • Nizamülmülk – Siyasetname: Siyaset bilimi öğrencilerinin okuması gereken kitap olan bu eser, Sultan Melikşah’ın isteği üzerine yazılmıştır. Nizamülmülk’ün 29 yıllık devlet adamlığındaki tecrübelerinden ve gözlemlerinden bahsettiği Siyasetname’de bürokrasinin denetlenmesinin gerekliliğinden ve halka yönelik bir baskı mekanizması olmasından bahsetmiştir. Ayrıca eserdeki anlatımlarını ayet ve hadislerle güçlendirmiştir. 51 fasıldan oluşan bu eserde devlet, hükümdarın mülkü olarak ifade edilmiştir. Siyasetname, okunması gereken Türk siyasi kitaplar içinde yer almaktadır.

En İyi Siyaset Kitaplarını Kütüphanenizden Eksik Etmeyin!

Bir siyasetçi için olmazsa olmazın, dopdolu bir kütüphane olduğu düşüncemi yinelemek isterim. Yukarıda listelediğim 6 eser, yalnızca size ilk planda rehberlik yapabilecek ve temel oluşturabilecek kitaplar. Elbette siyasi konularda kendini geliştirmek isteyenlerin okuması gereken kitaplar, sayıca çok fazla.

Bir sonraki yazımda okunması gereken Türk siyasi kitapları üzerine bir liste hazırlayacağım. Bu noktada size el kılavuzu olarak da siyasetçilerin yazdığı kitaplardan seçmeler yapacağım. Başarılı bir siyasetçi olmak istiyorsanız işe ilk olarak siyasi tarihinizi, dünya siyasi tarihini ve politikanın temel hareketlerini öğrenerek başlayın! Bol okumalar!

[widget-135]

Yorum Yap