Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur? – Hiçbir Şeyi Unutmadığınızdan Emin Olun!

Başarı İçin SEO Stratejiniz Hazır Olmalı! – Güncel SEO Stratejileri Nasıl Olmalı?

Artık SEO, eski günlere kıyasla arama motorları yapay zeka modülleri üzerinde çalışıyor, bu yüzden sadece anahtar kelime araştırmaları yapmak (elbette hala önemli olsa da) ve buna göre içerik oluşturmak gibi eski okul SEO taktikleri kullanmak pek de işe yaramayacaktır. Bu nedenle günümüzde çok daha kapsamlı bir SEO stratejisi ile hareket etmek gerekir.

Peki işletmeler veya dijital pazarlamacıların dijital dünyada rekabet edebilmelerini sağlayacak SEO stratejileri nasıl oluşturulur? İşte bu yazıda, bir SEO stratejisinin ne olduğunu ve güncel bir stratejisi için nelere dikkat etmeniz gerektiğine yer vereceğim.

Önce İşletmenizin Sorunlarını ve Hedef Kitlesine Sunabileceği Çözümleri Belirleyin! – SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

İşletmenizi çevrimiçi veya çevrimdışı olarak büyütmek istiyorsanız, müşterinizin ihtiyaçlarını belirlemek en önemli faktördür. Kullanıcılar arama motoruna işletmenizle ilgili olarak gösterilen bir sorgu girdiğinde, bu sorgunun amacını veya arama niyetini bilmeli, kullanıcıların neden arama motoruna geldiğini öngörebilmeli, seçtiğiniz anahtar kelimeleri buna göre kullanmalısınız. Arama niyetini genel olarak üçe ayırabilirim (elbette bu sayıyı arttıran SEO uzmanları da var):

  • İşlemsel Aramalar – Güncel SEO Stratejileri

Bu tür anahtar kelimelerde, kullanıcılar bir şeyler satın almak için arama yapar. Ayrıca markalı anahtar kelimeler, ticari anahtar kelimeler gibi başka işlemsel anahtar kelime türlerinden bahsedilebilir.

  • Gezinme Aramaları – SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Bu türde, kullanıcılar belirli sayfalara gitmek isterler, ancak tam web sayfasını bilmezler veya tam URL'yi yazmak için vakit harcamak istemezler. Eminim siz de Google’a Facebook, e-devlet vs. yazarak bu sayfalara gitmişsinizdir. Bu tür aramalar gezinme aramaları olarak adlandırılır.

  • Bilgilendirme Aramaları – Güncel SEO Stratejileri

Bu tipte, kullanıcı aradığı şey hakkında bilgi almak ister. Bu anahtar kelimeler yüksek trafiğe sahiptir ancak oldukça geneldir. Dolayısıyla tıklamaları dönüşüme çevirmek oldukça zordur. Sorular ve karşılaştırmalar bilgilendirici anahtar kelimelerdir.

Potansiyel müşterilerinizin arama amacını bilmek, belirli anahtar kelimeler için ne tür içerik oluşturmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olabilir.

SEO Denetimi ile İşe Koyulun! – SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

SEO denetimi yapmak internet sitenizdeki sorunlara veya yapılması gerekenlere dair fikir almanıza yardımcı olur. Çoğu zaman işletmeler SEO stratejisi oluşturmak için bu aşamayı görmezden gelerek işe koyulur. Ancak optimizasyona başlamadan önce sitenizin teknik sorunlarla mı yoksa içeriksel sorunlarla mı karşı karşıya olduğunu anlamanız önemlidir. Buna göre SEO stratejileri oluşturarak hangi adımları atacağınızı önceden bilirsiniz.

SEO denetimi için yapılması gerekenleri temel olarak ikiye ayırabilirim. Bunlardan ilki teknik SEO’dur. Teknik SEO içerisine; kırık ve yinelenen sayfalar, eksik meta etiketleri, çalışmayan görseller, canonical sorunları, site hızı, indexleme, eksik site haritası gibi konular dahildir. SEO denetiminin ikinci yönü ise arama görünürlüğüdür. Arama görünürlüğü ise daha çok toplam trafik sayısı, trafik kaynakları, popüler sayfalar, anahtar kelime performansları gibi hususlardan oluşur.

İşletmeniz için özel bir SEO stratejisi oluşturmadan önce, doğru kararları verebilmeniz için web sitenizde eksiksiz bir SEO denetimi yapmanızı kesinlikle öneririm. Bu sayede tüm süreci çok daha iyi ve efektif yönetebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması Yapın! – SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

SEO stratejileri için SEO denetimin ardından gelen ilk ve en önemli adım anahtar kelime araştırmasıdır. Anahtar kelimeler, bir kullanıcının arama motorlarında herhangi bir şey aramak için kullandığı kelimeler veya kelime öbekleridir. Tüm SEO stratejileri, SEO'nun belkemiği olduğunu söyleyebileceğiniz anahtar kelimelere bağlıdır. Doğru şekilde yaparsanız, başarılı olma şansınız daha fazla olur.

Uygun anahtar kelime araştırması ile alakalı ve yüksek hacimli trafik elde edebilirsiniz. Temel olarak iki tür anahtar kelime vardır

1) Kısa kuyruklu anahtar kelimeler: Bunlar, hacmi yüksek ancak amacı düşük ve rekabet gücü yüksek anahtar kelimelerdir. Amacı düşük ifadesiyle genele yönelik aramalar olmalarını kastediyorum. Bu nedenle kısa kuyruklu anahtar kelimeler daha fazla trafik getirse de dönüşüme çevrilmeleri daha zordur.

2) Uzun kuyruklu anahtar kelimeler: Bunlar, hacmi düşük, ancak amacı net ve daha az rekabetçi olan anahtar kelimelerdir.

Başarılı bir SEO stratejisi için anahtar kelimeleri işimizin doğasına göre kullanmalıyız. Doğru anahtar kelimeleri bulmanın birkaç yolu vardır. Bir işletme sahibi olarak, hizmetleriniz ve müşterileriniz hakkında iyi bilgi sahibisiniz, bu nedenle öncelikle bir müşterinin işletmenizi bulmak için kullanabileceği tüm kelimeleri yazın.

  • Bu anahtar kelimeleri önce Google arama sonuç sayfasındaki önerilerden kontrol edin. Değiştirmeniz veya eklemeniz gerekenleri buradan ekleyin.

  • SEO stratejileri hakkında fikir edinmek için rakiplerinizin internet sitelerine göz atın ve seçtiğiniz anahtar kelimeleri nasıl kullandıklarını inceleyin. Bunun için Ahrefs veya SEMRush gibi araçları kullanabilirsiniz.

  • Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’dan arama hacimlerini ve zorluklarını kontrol edin ve buna göre kullanacağınız anahtar kelimeleri netleştirin.

Site İçi Optimizasyon İçin Neler Yapabilirsiniz? – SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

SEO stratejileri belirlerken anahtar kelime dışında site içi optimizasyona yönelik dikkat etmeniz gereken başka hususlar da vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabilirim:

  • Sayfa hızınızın iyi olduğundan emin olun.

  • Sitenizin kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olmasını sağlayın.

  • Mobil uyumluluğu göz ardı etmeyin.

  • Özgün ve kaliteli içerikler yaratın.

  • Sayfalarınızın meta başlık ve açıklamalarını doldurun.

  • URL optimizasyonlarınızı anahtar kelimelerinize göre sağlayın.

  • Site içi linklemelere önem verin.

  • Görsellerin boyutunu düşürün ve anahtar kelimelerinizle uyumlu bir şekilde optimizasyonlarını yapın.

Tüm bunlar, hele ki çok sayfalı bir siteyle karşı karşıyaysanız site içi SEO stratejisi açısından size oldukça uzun sürecek bir program sunmak için yeterlidir. Ancak bunları yerine getirdikten sonra bir de site dışına dönmeniz gerektiğini hatırlatayım.

Site Dışı Optimizasyon – SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

İşletmenizin türüne ve hedeflerine bağlı olarak site dışı optimizasyon kapsamında yapmanız gerekenler değişebilir. Genel olarak sosyal medya paylaşımlarının, YouTube’da paylaşabileceğiniz videoların sitenize getirileri olacaktır. Bunun dışında farklı ve kaliteli kaynaklardan backlinkler almaya da önem vermelisiniz. Ayrıca fiziksel bir mağazanız varsa Google Benim İşletmem’i kullanarak mağazanız hakkındaki adres ve iletişim bilgilerinizi Google’a aktarmanız da sitenizin SEO stratejisi için yararlıdır.

SEO Stratejinizi Başta Belirlemekle Yetinmeyin!

Başarılı bir SEO stratejisi için ne kadar kapsamlı bir planlama yaparsanız yapın başta kurduğunuz stratejinin her zaman ötesine geçmeniz gerekir. SEO çalışmaları her zaman uyanık olmanızı gerektiren uzun vadeli projelerdir, bu yüzden SEO raporlarını kontrol etmeden geçireceğiniz tek bir an bile olmamalıdır.

Eğer SEO için ayıracak bu kadar zamanınız yoksa belki de bir profesyonelden destek almanız daha iyi olabilir. İster bir profesyonelle çalışın ister kendi SEO’nuzu yapın, detaycı bir SEO stratejisi ile işletmenizin çok daha fazla insana ulaşacağından emin olabilirsiniz.

[widget-136]

Yorum Yap