Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

Rakiplerinizin Güçlü ve Zayıf Yönlerini Öğrenin! – Rakip Firma Analizi

Ne kadar iyi ve köklü bir firma olursanız olun, mutlaka bir rakibiniz vardır. Üstelik sizden üstün olduğu pek çok farklı alan da olabilir. Yani, rakibinizin çalışanları, sizin şirketinizin çalışanlarından daha özverili olabilir. Ya da şirketinizin etki alanı rakibinizinkinden daha az olabilir. Peki, tüketiciler rakibinizi mi yoksa sizi mi daha sıklıkla tercih ediyor?

Bunu anlamanın yolu, rekabet analizi. Rekabet analizi, ürünleriniz ve pazarlama taktiklerinizin etkisini ölçebilmek ve tüketicilerin gözündeki imajınızı fark edebilmek için rakiplerinizi araştıracağınız stratejilerdir. Rakip analizi yapmak; daha güçlü pazarlama stratejileri oluşturmanıza, rakiplerinizi geride bırakacak yöntemler keşfetmenize ve pazarda önemli bir konumda yer almanıza imkan tanımaktadır.

Rekabet Analizi Ne İşe Yarar? Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Rekabet analizinin ne olduğuna ve yapılış amacına giriş kısmında değinmiştim. Yineleyecek olursam rakip firma analizini, işletmelerin iyi oldukları ve eksik kaldıkları konuları belirleyip kendiniz için yeni stratejiler geliştirebilmenizi sağlayan bir araştırma olarak düşünebilirsiniz. Rakip analizinde esas amaç, rakiplerinizden daha iyi performans gösterebilmek için hangi adımları atacağınızı belirlemektir. Rekabet analizi nasıl yapılır, sorusu üzerine düşünmeden önce rakip firma analizinin sizlere sunacağı avantajlara değinmek daha doğru olacaktır.

  • Rekabet analizi, müşteri değerlendirmeleri yoluyla rakiplerinizde nelerin eksik olduğunu öğrenmenizi ve bu ihtiyaçları karşılayabilmek adına kendi firmanız için neler yapabileceğinizi düşünmenizi sağlar.

  • Rakiplerinizin başarılı ve güçlü olduğu alanları belirlemenize, bu doğrultuda da “daha iyi”ye ulaşmak için yeni ve benzersiz stratejiler geliştirmenize imkan tanır.

  • Firmanızın büyümesi için doğru ölçümler yapmanızı destekler.

  • Rakip analizi, pazardaki boşlukları belirlemenizi, yeni ürün ve hizmetler geliştirmenizi sağlar. 

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini öğrenmek, sizin hem pazarda hem de müşterilerin gözünde öncelikli bir firma yapar. Bu yüzden rekabet analizinden yararlanarak pazarlama stratejilerinizi iyileştirebilir, hedef kitlenizi daha hızlı olarak yakalayabilirsiniz. Şimdi gelelim, rakip analizi nasıl yapılır sorusuna.

  • Rakip firma analizi yaparken ilk olarak rakiplerinizi belirlemeniz gerekiyor. “Rakiplerimi bilemeyecek ne var?” dediğinizi duyar gibiyim. Ama düşündüğünüz kadar kolay değil. İşletmenizin hizmet verdiği coğrafi alanda benzer ürün ve hizmetler sunan, aynı kategoride ancak farklı ürünler sunan ve farklı ürün ve hizmetler sunan ancak coğrafi bölgenizdeki aynı müşterileri hedefleyen işletmelerin her biri, sizin rakibinizdir.

  • Rakip firma analizi yaparken ikinci adım olarak belirlediğiniz firmalarla ilgili bilgi toplamanız gerekiyor. Ürün kaliteleri, fiyatlandırmaları, promosyonları, hizmet alanları ve coğrafi erişimleri ile ilgili araştırmalar yapmanız çok önemli. Ayrıca rakip firmanın tedarikçileri, iş ortakları kimler, çalıştıkları kişilerin genel profili nasıl, insanlar bu firmayla ilgili neler düşünüyor? Bu soruların yanıtlarını bildiğiniz takdirde rekabet analizinde önemli bir aşamayı daha halletmiş olursunuz.

  • Şimdi sıra geldi rekabet analizinin en önemli aşamasına. Bir rakip analizi tablosu oluşturun ve bu tabloya, rakip firmanın artılarını, eksilerini yazın. Yani, konumları merkeziyse artı olarak çalışan performansı düşükse eksi olarak not alın. Rakip analizi tablosu oluştururken bir tüketici gözüyle düşünebilirsiniz.

  • Rakip firma analizinin son aşamasında, kendinizle ilgili iyi olan noktalara değinmeniz gerekiyor. Sizi bu firmalardan üstün kılan özelliğiniz ne ya da insanlar sizi hangi özelliğinizden dolayı tercih etsin? Bu gibi soruları düşünerek rekabetteki avantajlarınızı tek tek not edin.

Düzenli Olarak Rakip Analizi Yaparsanız Başarı Sizin İçin Kaçınılmaz Olur

Rakip analizi yapmak için hareketli bir sektörde bulunmanıza gerek yok. Rakibinizin az ya da çok olmasının hiçbir önemi yok. Etrafınızda size rekabet edebileceğini düşündüğünüz kimse yoksa bile rotanızı biraz daha genişletip rakip analizi yapabilecek kimseler bulmanızı öneririm. 

Rekabet analizi yapmaya başlamadan önce birkaç tane rakip analizi örneği incelemeniz daha iyi olabilir. İlk planda rakip analizinin sonuçlarıyla ilgili aklınızda soru işaretleri olabilir. Ancak her halükarda rekabet analizi yapmanın size bütüncül bir bakış açısı kazandıracağını unutmayın.

[widget-129]

Yorum Yap