Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Dijital Pazarlama Terimleri Sözlüğü - Her Konuda Bilgi Sahibi Olun!

Dijital Pazarlama Jargonlarını Mutlaka Öğrenin!

Bir dijital pazarlama uzmanı ya da sosyal medya uzmanı olarak çalışıyorsanız dijital pazarlama terimlerine mutlaka hakim olmanız gerekiyor. SEM’den SEO’ya, CTR’den PPC’ye kadar bilmeniz gereken pek çok dijital medya terimi var.

Bu konuda kelime dağarcığınız ne kadar geniş olursa o kadar profesyonel görüneceğinizi unutmamanız gerekiyor. Çünkü dijital pazarlamanın kendine has bir dili var ve bu dil, her geçen güncelleniyor. Eğer bilgilerinizi taze tutmak istiyorsanız güncel pazarlama terimlerinden bahsettiğim yazımı, kendinize rehber olarak belirleyebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Terimleri Sözlüğü – Kendinizi Geliştirmeye Devam Edin!

SEO, SEM, B2B ve TO… Muhtemelen bu dijital pazarlama terimlerini biliyorsunuzdur. Ancak ihtiyacınız olan dijital pazarlama jargonları maalesef bu kadarla sınırlı değil. Kariyeriniz süresince karşınıza çıkabilecek daha pek çok kavram var. İşte, en temel dijital pazarlama terimleri sözlüğü:

  • TBM: En sık kullanılan dijital pazarlama terimlerinden biri olan TBM’nin açılımı, tıklama başına maliyettir. Bir reklam kampanyası için her tıklamanın maliyetini ölçmek için tasarlanmıştır.

  • BGBM: TBM’ye benzer şekilde BGBM, bu kez 1000 gösterim başına maliyeti ölçmek üzere tasarlanmıştır. 

  • CRM: En temel dijital pazarlama terimlerinden biri olan CRM, müşteri ilişkileri stratejilerini güncellemek ve geliştirmek; pazarlama hizmetlerini de kişiselleştirmek ve hedeflemek için kullanılır. Açılımı, müşteri ilişkileri yönetimidir.

  • CTA: Bir web sitesinde ya da e-postada, kullanıcıları belirli bir eylemi gerçekleştirmeye iten metin, başlık veya butondur. Güncel dijital pazarlama terimlerinden biri olan CTA’nın açılımı, harekete geçirici mesajdır.

  • EBM: Edinme başına maliyet olarak isimlendirilen bu metrik, adından da anlaşılacağı üzere yalnızca satış ve dönüşüm olduğunda ilgili maliyeti ölçmek üzere tasarlanmıştır.

  • CRO: Harekete geçirici mesajdan (CTA) alınan dönüşüm oranını artırmak üzere uygulanan optimizasyon sürecidir.

  • KPI: Güncel dijital pazarlama terimlerinden biri olan KPI’nın açılımı, temel performans göstergeleridir. Pazarlama hedeflerindeki ilerlemeyi takip etmek için kullanılır.

  • PPC: SERP’lerde ilk sırada çıkmak ve web sitesine gelen trafiği artırmak için başvurulan ücretli reklamlardır. 

  • ROI: Sıklıkla kullanılan dijital pazarlama jargonlarından biri de ROI’dir. Açılımı, yatırım getirisi veya yatırım geri dönüşüdür. Yatırımın kârlılık durumunu ve verimliliğini ölçmek için kullanılır.

  • Backlink: Karşınıza çıkacak dijital medya terimlerinden bir diğeri olan backlink, web sitesinden ilişkili başka bir web sayfasına yönlendirilen bağlantıdır.

  • Bounce rate: Türkçesi hemen çıkma oranı olarak adlandırılan bounce rate, SEO çalışmaları yürütülürken sıklıkla kullanılan kullanılan dijital pazarlama terimlerinden biridir. 

  • Remarketing: Yeniden pazarlama anlamına gelen bu dijital pazarlama taktiği, web sitesini daha önce ziyaret eden ancak herhangi bir alışveriş yapmayan kullanıcıların karşısına çıkartılan reklamlardır.

  • Siyah şapka SEO: Siyah şapka SEO, bir web sitesini SERP’lerde daha üst sıralara çıkarmak için kullanılan etik olmayan SEO pazarlama yöntemlerini ifade eder. Kötü niyetli pazarlama taktikleri olarak da bilinir.

  • Beyaz şapka SEO: Arama motorlarının kurallarına uygun şekilde yürütülen SEO ve pazarlama çalışmalarıdır.

  • A/B Testi: Bir web sayfasının, sosyal medya hesabının ya da e-posta kampanyasının iki farklı versiyonunun test edilip etkinlik açısından ölçüldüğü testlerdir. 

Dijital Pazarlama Terimleri Sözlüğü – Kelime Dağarcığınızı Geliştirin!

Dijital pazarlama terminolojisini öğrenmek istiyorsanız yukarıda sıraladığım kavramlar, başlangıçta sizin için yeterli olabilir. Ancak elbette daha ayrıntılı ve teknik dijital pazarlama terimlerini bilmeniz gerekiyor. Çünkü dijital pazarlama terimleri, işinizin belkemiği. 

Alanınız ne olursa olsun, bu dijital medya terimlerini kullanacak ve çevrenizden duyacaksınız. Dolayısıyla bu kavramları öğrenmek için biraz zaman ayırmanız şart. Şimdilik tamamen yabancı olmamak için biraz göz atsanız da yeterli…

[widget-129]

Yorum Yap