Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Dijital Pazarlama Maliyetleri Neye Göre Belirlenir?

Dijital Pazarlama Bütçesi Yönetimi – Kaynaklarınızı Dengeli Bir Şekilde Kullanın!

Her şirketin dijital pazarlama maliyetleri için ayırdığı bir pazarlama bütçesi vardır. Çünkü iş hedefleri için doğru tutarı harcamak ve harcanan bütçenin karşılığını almak çok önemlidir. Dijital pazarlama maliyetleri için pazarlama bütçenizi bozuk bir musluk gibi kullanırsanız zarara uğramanız muhtemeldir.

Bunun yerine müşteri adaylarını firmanıza toplamak üzere çalışan satış ekibine dengeli ve idareli bir dijital pazarlama bütçesi ayırmak daha doğrudur. Peki, dijital pazarlamada bütçe yönetimi nasıl olur, dijital pazarlama maliyetleri neye göre belirlenir? İşte, yanıtı…

Dijital Pazarlama Maliyetleri İçin Ne Kadar Kaynak Ayırmalısınız?

Dijital pazarlama maliyeti için bütçe oluştururken önceki sonuçları değerlendirmek çok önemlidir. Çünkü şirketinizi geliştirmek için hangi konularda eksiklerinizin olduğunu görmeniz, yeni adımlarınız için net bir hedef belirlemeniz açısından gereklidir. Dijital pazarlama maliyeti için bütçe oluştururken aşağıdaki 3 adımı uygulayabilirsiniz:

Gelirinizi ve Müşteri Hedeflerinizi Düşünün!

İyi bir dijital pazarlama bütçesi oluşturmak için gelir artışınızı ve müşteri kazanma hedeflerinizi net olarak belirlemeniz gerekiyor. Hedefinizi belirledikten sonra bütçenizi planlamak çok daha kolay olacaktır. Yani, bu ay dijital pazarlama bütçesi için ne kadar ayıracağım demek yerine, bu ay 10 yeni müşteri kazanmayı hedefliyorum, bu 10 müşteriyi kazanabilmek için ne kadarlık bir dijital pazarlama maliyetim olacak diye düşünmeniz gerekiyor.

Müşteri Başına Ortalama Maliyetinizi Hesaplayın!

Müşteri başına maliyetiniz (CPL), yeni bir müşteri elde etmek için ne kadar dijital pazarlama harcaması yapılmasının gerektiğinin bir göstergesidir. Bu, pazarlama çabalarınızın ne kadar iyi performans gösterdiğini anlatan bir ölçüdür. Müşteri başına maliyeti hesaplamak için pazarlamaya harcanan toplam tutarı, potansiyel müşteri sayısına bölebilirsiniz. 

Yani, dijital pazarlama bütçesi için ayırdığınız 70.000 TL olduğunu varsayalım. Buna ek olarak da 1000 müşteri edindiğinizi düşünelim. Yani sizin satış başına maliyetiniz: 70.000/1000=70 TL’dir.

İhtiyaçlarınızı Belirleyin!

Dijital pazarlamada bütçe yönetimi yaparken yeni hedefinize ulaşmak için kaç müşteriye ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz. Bu hesaplamayı yapmak için de yeni müşteri hedefinizi, ortalama dönüşüm oranına bölebilirsiniz.

Yani, şirketinizin %10’luk bir dönüşüm oranı olduğunu ve hedefinizin de 50 müşteri kazanmak olduğunu varsayarsak 50/0.1= 500 potansiyel müşteriye ulaşmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Bütçesi Ne Kadar Olmalı?

Şirketler, dijital dünyadaki imajlarını korumak ve sektörde tercih edilen bir firma olmak için brüt gelirlerinin %5-15 aralığındaki bir kaynağı, pazarlama departmanı için ayırırlar. Pazarlama departmanında yürütülen çalışmalarının büyük bir çoğunluğunun dijital pazarlama stratejileri için harcandığını düşünürsek ortalama %10’luk bir bütçenin dijital pazarlama maliyetleri için yeterli olacağını söyleyebiliriz.

Pazarlama Bütçesinin Yarısını Dijitalde Kullanın!

Eğer şirketiniz için geleneksel pazarlama yöntemlerinden de faydalanmak istiyorsanız hedef kitlenizle daha iyi etkileşim kurabilmeniz, PPC’ler için yeterli bir kaynak oluşturabilmeniz, sosyal medya platformları, web siteleri ve SEO çalışmaları için ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz adına pazarlama bütçesinin EN AZ yarısını dijital pazarlama maliyetine ayırmanız gerektiğini söylemek isterim.

Dijital pazarlama günümüzde oldukça yükselişte. Doğal olarak geleneksel reklamcılık bütçelerini azaltıp dijitale yatırım yapmanız, geleceğiniz için çok daha önemlidir. Eğer dijital pazarlamada bütçe yönetimi yapma noktasında eksik kaldığınız durumlar olduğunu düşünüyorsanız bir dijital pazarlama danışmanından destek almanızı önerebilirim. Konu ile ilgili olarak dilediğiniz zaman bana ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap