Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Sosyal Medya Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakiplerinizi Sosyal Medya Rakip Analizi Yaparak Tanıyın!

Markanızın hizmet verdiği ürün ve sektör bazında çok fazla rakip olabilir. Rakiplerinizin analiz çalışmalarını gerçekleştirmeniz, markanızın büyümesi açısından olumlu etkiler yaratır. Peki, sosyal medya rakip analizi nasıl yapılır biliyor musunuz?

Sosyal medya rakip analizi çalışmalarınızla stratejilerinizi yapılandırabilirsiniz. Çalışan ve çalışmayan stratejilerinizi tespit edebilmeniz için de rakip analizi yapmalısınız. Sosyal medyayı öylesine kullanmak, markanıza ivme kazandırmayacaktır. Büyümeyi sağlamak için rakip analizi nasıl yapılır bilmelisiniz. Öyleyse bu yazıda sizin için bahsettiğim sosyal medya rakip analizi hakkında tüm detayları öğrenmeye başlayın. 

Sosyal Medya Rakip Analizi 1. Adım: Rakiplerinizi Belirleyin

Konuyla ilgili çok bir bilginiz yoksa sosyal medya rakip analizi nasıl yapılır diye sormanız çok normal bir durumdur. O halde öncelikle rakiplerinizi belirlemeniz gerekiyor. Kimler sektörünüzde sizin gibi bir hizmet veriyor? Hangi markalar ürün veya hizmet konusunda sizinle benzerliklere sahip? Kendinize sektörden birkaç rakip belirleyerek rekabet analizi için hazır olabilirsiniz. 

Sosyal Medya Rakip Analizi 2. Adım: Markanızın Hedeflerini Belirleyin

Rakip analizi yapmaya başlamadan önce kendinizi sorgulamalı, hedeflerinizi net bir şekilde belirlemelisiniz. Amacınız içerik stratejilerinizi rakiplerinizle benzer şekilde yönetmek mi yoksa takipçilerinizi artırmayı mı hedefliyorsunuz? Belki de satışlarınızı çoğaltmak istiyor olabilirsiniz. Tam olarak hedefinizi bilirseniz doğru bir rakip analizi gerçekleştirebilirsiniz. Rakip analizi nasıl yapılır sorusundan sonra bunu neden yapıyorum diye sormayı unutmayın!

Sosyal Medya Rakip Analizi 3. Adım: Hangi Platformda Analiz Yapacağınıza Karar Verin

Twitter’daki rakiplerinizi mi analiz etmek istiyorsunuz yoksa Instagram’daki mi? Sosyal medya analizi çalışmalarınıza başlamadan önce sosyal medya platformunu belirlemelisiniz. Her platform farklı bir algoritmayla çalıştığı için, stratejilerinizi de her biri için ayrı yapmalısınız. İşte bu yüzden bir platform üzerinden rakip analizlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Her rakibiniz tüm platformlarda aktif olmayabilir. Rekabet analizi, rakiplerinizin hangi platformlarda daha fazla öne çıktığını gözlemlemeniz için iyi bir fırsat sunar. 

Sosyal Medya Rakip Analizi 4. Adım: Sosyal Medya Analiz Araçları Kullanın

Sosyal medyada rakip analizi yapmak için BoomSocial, Hootsuite, BuzzSumo gibi analiz araçları ile ölçümlemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Pratik ve hızlı bir analiz çalışması için sosyal medya analiz araçlarının önemini sakın göz ardı etmeyin. Sizin için en uygun analiz aracını seçerek sektörünüzle alakalı detaylı bir rakip analizi yapabilirsiniz. 

Rekabet analizi çalışmalarınızı bu adımlarla gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde rakipleriniz üzerinden genel profil analizi, içerik analizi ve marka eğilim analizi çalışmaları yapabilirsiniz. Konuyu biraz açmam gerekirse; rakip profil analizinizle takipçi sayılarını, içeriklerinin beğenilme oranlarını, haftalık paylaşım oranlarını, aktif olma durumlarını inceleyebilirsiniz. İçerik analiziyle paylaşım türlerini, reklam çalışmalarını, görsel ve video paylaşım oranlarını, hangi içeriklerinin daha fazla beğenildiğini analiz edebilirsiniz. Marka analiziyle de marka özelinde ne çalışmalar yaptıklarını ve hedef kitleyle olan iletişimlerini gözlemleyebilirsiniz.

Çalışmalarınızı Rakip Analizi Olmadan Yürütmeyin!

Sosyal medya rakip analizi çalışmalarınızı yapmanız bir hayli önemlidir. Rakiplerinizin davranışlarını bilmezseniz önlerine geçebilme ihtimaliniz azalabilir. Onlardan önce hamlenizi yapmak istiyorsanız öncelikle onların nelerde başarılı olduklarını öğrenmelisiniz, başarısız oldukları noktaları tespit edip kendinize göre olumlu uyarlamalar yapmalısınız. 

Rekabet analizi yaparken doğru adımları atabilmek için sosyal medya analiz araçları kullanmalı, pratik bir şekilde rekabetinizi sürdürmelisiniz. Her sektörde rakip markaların olacağını aklınızdan çıkarmamalı, kendinizi her daim bu rekabet ortamına hazır tutmalısınız. Adil ve iyi koşullarda sağlanan rekabetle markanızın duruşunu koruyabilirsiniz ve öne geçebilmek için adımlar atabilirsiniz.

[widget-137]

Yorum Yap