Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) ve SEO İlişkisi

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Hemen çıkma oranı, kullanıcıların web sitenize giriş yaptıktan sonra farklı bir sayfaya tıklamadan kısa bir süre içinde ayrılması anlamına gelir. Hemen çıkma oranının yüksek olması, web sitenizin iyileştirilmesi gereken yönleri olduğuna dair sinyaller verir. Yani web sayfanız ilgi çekici veya bilgilendirici yazılar içermiyordur.

Dijital pazarlama stratejiniz gereği SEO çalışmaları yürütüyorsanız ve hemen çıkma oranınızın yükseldiği bir durumla karşı karşıyaysanız ziyaretçilerin web sitenizden dönüşüm sağlayamadığını düşünebilirsiniz. Peki, SEO çalışmalarının başarılı olması için hemen çıkma oranı kaç olmalı?

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?

Hemen çıkma oranı; bir ziyaretçinin bağlantıya tıklamadan, form doldurmadan veya herhangi bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden web sitenizden ayrılması anlamına gelir. Hemen çıkma oranının arttığı durumlarda üç etkenden söz edilebilir. Kullanıcı ya sayfa düzeninden ya içeriklerinizden ya sayfa hızınızdan ya da deneyiminden memnun kalmamıştır.

Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalıdır?

Hemen çıkma oranının ideal aralığı, sektörünüze ve trafiğinizin kaynağına göre değişebilir. E-ticaret siteleri genellikle en düşük hemen çıkma oranına sahip olurken bloglarda çok yüksek hemen çıkma oranı ile karşılaşılır. Diğer faktörleri göz önünde bulundurmadan hemen çıkma aralığı için ortalama bir değerlendirme yapacak olursak %26 ile %40 aralığındaki oranların normal olduğunu kabul edilebiliriz. 0 hemen çıkma oranına sahip olmayı hedeflemek, imkansızı istemek gibi bir şey olabilir. Eğer %70’in üstünde bir hemen çıkma oranıyla karşılaştıysanız aşırı bot, yavaş sayfa, kötü tasarım ve izleme kodundaki hatalar gibi sorunlar yaşadığınızı düşünebilirsiniz. Peki, bu hesaplamayı nasıl yapabilirsiniz?

Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?

İnsanların web sitenizde ne kadar süre geçirdiğini öğrenmek ve web sitenizin mevcut performansını ölçmek için hemen çıkma oranından daha iyi bir inceleme yok. %26 ila %40’ı normal olarak değerlendirdiğimiz hemen çıkma oranında %41 ile %55’lik aralık, normalin bir tık üstü olup yine de kabul edilebilir durumdadır. Ancak %56 ve %70 aralığı, SEO çalışmalarını olumsuz yönde etkileyecek kadar yüksektir. %70’ten sonrasında ise sitenin mevcut sorunlarının ve olumsuz deneyimlerin iyileştirilmesi için hızlıca harekete geçilmesi gerekir. Bounce rate nasıl hesaplanır diyenler için yapılacak basit işlem şu şekildedir:

(Siteyi Terk Eden Kişi Sayısı/Toplam Ziyaretçi Sayısı) x100= Hemen Çıkma Oranı

Diyelim ki web sitenizi 20.000 kişi ziyaret ediyor ve 5400 kişi sitenizi hızlıca terk ediyor. O halde; 5400/20.000= 0,27 ve 0,27x100=27 yani web sitenizden hemen çıkma oranı %27.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Hemen çıkma oranı nedir ve hemen çıkma oranı kaç olmalı sorularını yanıtladığımıza göre ideal aralığın üstünde olan web sitelerini düşürmenin yollarına değinebiliriz. Bir web sitesinin hemen çıkma oranı yüksekse alakasız içerikler veya karmaşık bir düzen olduğunu düşünebilir. Ancak bu durum, web sitenizden vazgeçmeniz ya da köklü bir değişikliğe giderek tasarımda yenilik yapmanızı gerektirmiyor. Çünkü hemen çıkma oranının yüksek olması, sayfanızla nasıl etkileşime girildiğini değil; başka bir sayfayı ziyaret etmeden çıkıldığını gösteriyor. O halde ilk olarak bu adımları izlemeniz ve SEO çalışmalarınızı sürdürebilmeniz, daha doğru olur.

  • Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun.
  • Yalnızca tek bir uygulama üzerinden değil, farklı kaynaklardan da bounce rate’inizi hesaplayın.
  • Tam ekran açılır pencereler ve kapatılması zor reklamlar gibi kullanıcı deneyimine zarar verecek eklentilerden vazgeçin.
  • Sayfanızdaki anahtar kelimelerin doğruluğundan ve yoğunluğundan emin olun.

Hemen Çıkma Oranını Dikkate Alın!

SEO eğitimlerinde öğrencilerime hemen çıkma oranı ile ilgili şu örneği veririm. Hemen çıkma oranı, vücudunuzun hastalığa karşı verdiği bir sinyaldir. Tıpkı grip olmadan önce ilk günlerde üşümeniz, öksürmeniz ve hapşırmanız gibi. Eğer vakit geçmeden grip olacağınızı anlar ve önlem alırsanız daha hızlı bir şekilde iyileşir ve hastalığı hafif atlatırsınız.

İşte web sitenizin Google’daki başarısı da hemen çıkma oranını ne kadar önceden fark edip nasıl önlemler aldığınıza göre değişir. Yani pazarlama stratejinizi düzenli olarak kontrol eder ve sorunları doğru şekilde teşhis ederseniz kullanıcıların web sitenizde daha çok vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

[widget-136]

Yorum Yap