Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Inbound ve Outbound Marketing Arasındaki Farklar

Inbound ve Outbound Pazarlama ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Inbound ve outbound marketing arasındaki farklara değinmeden önce inbound ve outbound pazarlamanın ne olduğunu açıklamak istiyorum. Inbound pazarlama, gelen pazarlama; outbound pazarlama ise giden pazarlama oluyor. Bloglar ve yerel öneriler inbound pazarlama kapsamına girerken outbound pazarlama tv reklamları, reklam panoları ve görüntülü reklamları kapsıyor. 

Inbound ve outbound marketingle ilgili genel bir fikir edindiğinizi düşünüyorum. Eğer dijital pazarlamayla ilgileniyorsanız muhtemelen bu kavramları daha önce duymuşsunuzdur. Şimdi bu yazımda inbound ve outbound pazarlamada nelerin hedeflediğine, hangi taktiklerin uygulandığına ve iki türün arasındaki farklara değineceğim.

Inbound ve Outbound Marketing Nedir?

Inbound ve outbound marketing arasındaki farkların daha iyi anlaşılabilmesi için her iki türün de özelliklerini bilmek gerekir. Outbound pazarlama, inbound pazarlamaya göre daha geleneksel ve eski bir yöntem. Zaten hepimizin reklam ve pazarlama dendiğinde aklına gelen televizyon reklamları, bilboardlar ve radyo reklamları gibi yöntemler, outbound pazarlama kapsamına giriyor. Biliyorsunuz, bir reklama maruz kalmak istemeseniz bile yolda giderken bir ürün afişine denk gelebiliyor ya da zapping yaparken reklamlarla karşılaşabiliyoruz. Bu yüzden outbound pazarlamanın tüketicilerin isteği dışında gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Şimdi de inbound pazarlamaya değinelim. Inbound pazarlamayı, outbound pazarlamanın yeni ve dijital versiyonu olarak tanımlayabiliriz. Inbound marketing’de reklamı kullanıcıya göstermek yerine merak ve etkileşimi artırmak fikri yer alır. Gelen pazarlamada kullanılan ana taktik aslında içerik pazarlamasıdır. Potansiyel müşteriler, bir önceki yazımda detaylı bir şekilde anlattığım dijital pazarlama hunisi aşamalarıyla yavaş yavaş etki alanına çekilir ve hazır olduklarında içeriklere maruz bırakılarak marka bilinirliği oluşturur. Zaten hemen ardından da müşteri katılımı ve dönüşüm oranı artar.

Inbound ve Outbound Marketing Arasındaki Farklar Nelerdir?

Outbound marketing yani giden pazarlamada e-posta listeleri oluşturulur, reklamlar satın alınır ve klasik yöntemler tercih edilir. Inbound pazarlamada ise kullanıcıların içeriklerle ilgisini çekmek ve farkındalık yaratarak müşterileri ürüne yoğunlaştırmak amaçlanır. Yani, markanızla ilgilenmeyen ya da ürünlerinizle ilgili bir arayışı olmayan kullanıcılara yapılan outbound pazarlamadansa aktif kitleye ulaşabilmenizi sağlayan inbound pazarlamaya ağırlık vermek daha iyi bir fikirdir. Inbound ve outbound marketing arasındaki farklardan bir diğeri de inbound pazarlamanın çevrim içi ortamlara, outbound pazarlamanın ise hem çevrim içi hem de çevrim dışı platformlara odaklanmasıdır. Bunun dışında inbound pazarlama tüketiciyi merkeze alırken outbound pazarlamanın merkezinde marka ve ürün vardır. 

Outbound pazarlamada kampanyalarınızın etkisini ölçebileceğiniz bir kaynağınız yokken inbound marketing’de tıklama oranları, dönüşüm oranları, yorumlar, beğeniler ve paylaşımlarla etkiyi ölçebilmeniz mümkündür. Inbound ve outbound marketing arasındaki farklardan en önemlisi de gelen pazarlamanın çok daha düşük maliyetli olmasıdır.

Giden Pazarlama Tamamen Etkisiz Diyemeyiz!

Eski ve geleneksel bir yöntem olduğu için outbound pazarlamanın etkisinin azaldığını düşünebilirsiniz. Ancak sektöre, ürünlere veya markalara bağlı olarak giden pazarlamanın hala etkili olduğu ve tercih edildiği pek çok alan var. Özellikle hazır giyim sektörünün yeni sezon ürünlerini hala billboard ve tv reklamları aracılığıyla sunduğunu düşünürsek bazı markalar için hala öncelikli tercihin outbound pazarlama olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yüzden inbound ve outbound pazarlamadan hangisinin daha etkili olduğunu bulabilmek için hedeflerinizi ve beklentilerinizi değerlendirmeniz daha doğru olur. Son olarak da şunu unutmamanızı tavsiye ederim; ister gelen pazarlama isterseniz de giden pazarlamayı tercih etmiş olun, önceliğiniz her zaman etki yaratmak ve bu etkinin sonuçlarını görmek olsun.

[widget-129]

Yorum Yap