Sevdiğin İşi Yaparsan Hiç Yorulmaz, Sevdiğinle de Evlenirsen Hiç Yaşlanmazsın.
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Pazarlama Karması (4P Kuralı) Nedir?

Tüm Detaylarıyla Pazarlama Karması Stratejileri 

Hedef kitlenin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak onların karşısına bir ürünle çıkmak, ürünü pazarda konumlandırmak ve ilgi çekici hale getirmek için yapılan tüm çalışmalar pazarlama stratejileri olarak adlandırılıyor. Bir ürün veya hizmet için yapılan pazarlamanın da bazı stratejilerinin olması gerekiyor. Pazarlama karması da yapılan bu çalışmaları ifade ediyor.

Pazarlama karması 4P kuralını da gündeme getiriyor. Peki, nedir bu 4P kuralı? İlk olarak pazarlama alanında isim yapmış Philip Kotler tarafından ortaya atılan pazarlama karması elemanları, yoğun bir rekabet ortamından başarıyla sıyrılmanız için uygulanması gereken adımlardır. Pazarlama karması ve 4P kuralı hakkında bu yazıda size bilgiler vereceğim ve tam olarak ne olduğunu anlamanızı sağlayacağım. Öyleyse konuya geçelim…

Pazarlama Karması Bileşenleri Hakkında Detaylar!

Bir pazarda ürününüzle yer alacağınız zaman pazarlama karması konusunda detayları bilmek sizin için önemlidir. Çünkü artan rekabet içerisinde markanızın ve ürününüzün yok olup gitmesini istemezsiniz. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız ve pazarlama konusunda titiz davranmak ve böyle bir tutumla pazarda yerinizi almak istiyorsanız pazarlama karması 4P kuralına hakim olmalısınız.

Pazarlama karması, ürün veya hizmetiniz için yapmanız gereken çalışmaları ifade ediyor. Ürününüzü nasıl hedef kitlenize uygun bir şekilde yaratacağınızı, pazara çıkaracağınız ve tutunduracağınızı anlatmak isteyen pazarlama karması stratejileri, ilk olarak Philip Kotler tarafından ortaya atılıyor. Böylece marka değerinin belirlenmesi için Pazar çalışmaları gerçekleştiriliyor. Pazarlama karması elemanları da denebilen 4P, pazarlama konusunda size detaylı bir fikir veriyor.

Pazarlama Karması Elemanları Neler?

Pazarlamanın belirli bir yöntemi olması gerektiğini anladığınıza ve kızışan rekabet ortamında başarılı olmak için adımlar atmanız gerektiğine göre, pazarlama karması 4P neyi ifade ediyor, bundan bahsedeceğim.

Pazarlama karması bileşenleri veya elemanları olarak da adlandırılan 4P şunlardır:

  • Product (Ürün)

  • Price (Fiyat)

  • Place (Dağıtım)

  • Promotion (Tutundurma)

İngilizceden gelen bu kavramlar, 4P olarak adlandırılan pazarlama karması elemanlarıdır. Pazarlama karması konusu aslında basittir; öncelikle pazarlayabilmek için bir ürüne sahip olmamız gerekir, ardından fiyatı belirlenir, pazardaki yerini belirlemek için dağıtımı yapılır ve pazarda tutunması sağlanır. Özetle bu şekilde bir pazarlama karması belirlenir.

Pazarlama Karması Stratejileri Nasıl İşler?

Ürününüzü veya hizmetinizi pazarda tutundurmak istediğinizde, satışını gerçekleştirmek için hangi yolları izlemeniz gerektiğini düşündüğünüzde pazarlama karması gündeme geliyor. Yukarıda özetlediğim pazarlama karması 4P kuralı detaylı olarak şu şekilde işliyor. 

1. Pazarlamak istediğiniz ürünü ortaya çıkarmanız gerekiyor. Bu ürünü pazar araştırması yaparak bulabilirsiniz. Hedef kitleniz neye ihtiyaç duyuyorsa onu ortaya koyabilirsiniz. Ürünün tüm özelliklerini iyi bir şekilde bilmezseniz pazarlama faaliyetlerini olması gerektiği gibi yönetemezsiniz, bu yüzdne öncelikle ürününüzü tanıyın.

2. Ardından ürün ya da hizmet için fiyat belirlemeniz gerekiyor. Fiyatı belirlerken tüm maliyetini ortaya koymalısınız. Fakat sadece maliyet, fiyat belirleme konusunda yeterli olmayacaktır. Siz ürününüzü hangi hedef kitleye kaçtan satmak istiyorsunuz? Emeğiniz ne kadar ediyor? Ürününüz pazar için ne derece özel? Rekabet nasıl? Tüm bunlara göre ürününüz için bir fiyat belirlemeniz gerekiyor. Pazarlama karması fiyat belirleme aşamasında bunlara dikkat etmelisiniz.

3. Pazarlama karmasının 3. P’si ise Place yani dağıtım kavramıdır. Ürününüzü ve fiyatınızı belirledikten sonra bunu hedef kitlenizin karşısına çıkarmalısınız. Fakat nerede? Ürün ya da hizmetiniz tüketiciye istediği anda ulaşabilmeli, daha doğrusu hedef kitleniz ürüne kolayca erişebilmeli. Müşterilerinizin başka alternatiflere yönelmemesi için ürününüze kolayca ulaşmasını sağlamalısınız. 

4. Tutundurma olarak Türkçeye çevirebileceğimiz 4. kavramdaysa ürününüzü hedef kitleniz tarafından aranan bir ürün haline getirmeniz, sürekli kendinizi hatırlatmanız ve pazarlama çalışmalarınıza devam etmeniz ifade ediliyor. Çünkü her ne kadar ürününüzü pazara soksanız, fiyatını uygun şekilde belirleseniz ve görünür kılsanız bile, tüketici için cazip hale getirmezseniz sürekliliği sağlayamazsınız ve öne çıkamazsınız.

Pazarda Aranan Ürün Sizinki Olmalı!

Pazarın aranan ürününü ortaya koymak, doğru pazarlama karması stratejilerini ortaya koymak istiyorsanız yukarıda bahsettiğim şekilde ilerlemelisiniz. Kotler sizin için bu yöntemlerin işe yarayacağını söylemiştir, ben de onun bu söylemini devam ettirmeniz gerektiğini öneriyorum. Pazarlama karması stratejilerinin fazlası olabilir, ancak eksiği yok. En az böyle bir yol izleyerek ürününüzü pazarda aktif tutabilirsiniz. 

Ürün ya da hizmetinizi en iyi şekilde pazarlayarak pazarlama başarısı elde ettiğinizde, şirketinizin büyüme oranlarını da yükselteceksiniz. Pazarda var olmak ve tutunmak büyük bir başarıyı ifade edeceğinden, kendinizi iyi bir pazarlamacı olarak görmeye başlayabilirsiniz. 

[widget-129]

Yorum Yap